Belföld

Nem lesz magányos Magyarországon a guantánamói fogoly

Teljesen új életet kezdhet Magyarországon egy guantánamói fogoly, akit terrorizmus vádjával zártak börtönbe évekkel ezelőtt az amerikaiak. Hogy pontosan ki jöhet, azt napokon belül választják ki egy listáról. Valószínűleg egy palesztint fogad be az ország.

A nemzetbiztonságiak szigorú felügyelete vár arra a férfira, aki várhatóan még idén letelepedhet Magyarországon. A kormány döntése szerint Guantánamóról egy ember jöhet, noha korábban két fogoly befogadásról is szó volt.

Nem lesz magányos Magyarországon a guantánamói fogoly 1

Bajnai Gordon miniszterelnök azt mondta, a férfi minden segítséget megkap majd az államtól, hogy zökkenőmentesen beilleszkedjen. A palesztin férfira egy másfél éves integrációs program vár, amelynek segítségével például megtanulhat magyarul, de munkát és lakást is kap.

A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint Magyarország csak olyan személyt fogad be a program keretében, aki ellen nem folyik sem amerikai, sem nemzetközi bírósági eljárás vagy vizsgálat.

guantánamó

A Kuba szigetén lévő amerikai börtön bezárását januárban rendelte el Barack Obama. Az elmúlt hét évben közel 800 fő került Guantánamóra, ahol jelenleg is több mint kétszáz embert tartanak fogva terrorgyanú miatt. A foglyok döntően arab országok állampolgárai, néhányukat olyan módszerekkel vallatták, amelyek jogvédő csoportok szerint kínzásnak minősülnek.

A fogoly várhatóan befogadott státuszt kap, ami kevesebb jogosultságokkal jár majd, mintha menekültként kezelnék.

Egy darabig nem mehet külföldre, sőt az ő esetében folyamatos lesz majd a kontroll.

A befogadási eljárást egyébként a Nemzetbiztonsági kabinet felügyeli majd.

A Fidesz, amely mindig is ellenezte a foglyok befogadását a döntés után közölte: a kormány viseli minden felelősséget.

Aktív életet is élhet

Magyarországon becslések szerint több tízezer muzulmán él, így a palesztin férfinak nem lesz teljesen idegen az ország. A Magyar Iszlám Közösség egyébként már a nyáron felajánlotta segítségét arra az esetre, ha hozzánk is érkezne egy guantanámói fogoly.

Bolek Zoltán elnök az FN.hu-nak azt mondta, ha szükség lesz rá, akkor megfelelő közösséget tudnak biztosítani a férfinak. Szeretnék, ha aktív részese lenne a magyar iszlám közösségnek.
Nem lesz magányos Magyarországon a guantánamói fogoly 1


Guantánamóról Bicskére

Magyarország két éve fogadott már be Guantánamóról menekülteket. 2007-ben 28 olyan kubai állampolgár kapott menekült státuszt, akiket az amerikai parti őrség fogott el, mert illegálisan akartak Amerikába menni.

Róluk nem sokat lehet tudni. Van, aki néhány napos magyarországi tartózkodás után külföldre ment, de a többség beilleszkedett, és már nem idegen számára a magyar nyelv.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik