Élet-Stílus

Írjon jelentést a férjéről, feleségéről!

Jelentés (jelentés)
Jelentés (jelentés)

Amerikai kutatók szerint jót tesz a házasságnak, ha 4 havonta értékeljük a társunkat.

Az illinois-i Northwestern Egyetem tudósai 120 házastársat vizsgáltak. Két éven át írattak a párok felével négyhavonta értékelő fogalmazást, a kontrollcsoportnak nem kellett ilyesmivel bíbelődni.

A pár perc alatt megírható jelentésekben ki kellett térni az elégedettségre, a szeretetre, a szerelemre, a meghittségre, a bizalomra, a szenvedélyre, az elkötelezettségre, mindegyiket értékelve. Ezek mellett tényszerűen le kellett írni az időszak legjelentősebb nézeteltérését egy semleges kívülálló szemszögéből, olyanéból, aki mindkét félnek a legjobbat akarja.

Az első esztendő végére mindkét csoport házasságromlásról számolt be, ám a második “évzárón” a jelentésírók esetében megállt a „hanyatlás”, egyáltalán nem értékelték romlónak kapcsolatukat. Emellett a civakodások – bár számuk és komolyságuk hasonló volt a két csoportban – kevésbé viselték meg a négyhavonta számot vetőket.

Jó házasság, jó egészség

Eli Finkel, a tanulmány vezető szerzője hangsúlyozza, hogy az eredmény igen fontos lehet egészségi szempontból.  A házasság jót tesz az emberek egészségének, ám sokkal fontosabb a minősége, mint a puszta léte – idézte Finkelt a The Daily Telegraph című brit lap. Finkel egzakt példaként megemlítette, hogy szívkoszorúér-műtétjüket háromszor nagyobb eséllyel élik túl 15 évvel azok, akik a műtét után jónak érzik házasságukat, mint azok, akik elégedetlenek vele.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik