Élet-Stílus

40 percig halott volt, de visszahozták

Az ausztrál férfi egy forradalmi életmentő eszköznek köszönheti életét.

Bár Ausztráliában még csak tesztelik, sokan már most alig várják, hogy az AutoPulse élesben is, minden kórházukban bevethető legyen, annyira hatékony. Ausztráliában például eddig három ember köszönheti az akkumulátoros újraélesztőszettnek az életét.

Így például az a férfi is, aki majd 40 percen keresztül volt a klinikai halál állapotában, amikor a gépnek végül kitartó pumpálás és lélegeztetés után, végül sikerült visszahoznia az életbe. Az orvosok saját bevallásuk szerint már rég feladták volna a küzdelmet, ám a gép nem így tett. A 39 éves, Dandehongban élő férfi egyébként szívinfarktust kapott, de már lábadozik. A Herald Sunnak azt nyilatkozta, elmondhatatlanul hálás az orvosi teamnek és az AutoPulse-nak is, hogy nem mondtak le róla.

A készülék egyébként 2003-ban került piacra, azóta folyamatosan egyre több országban használják. Ami nem is csoda, hiszen a készülék hatékonyabb még a jól elvégzett, manuális mellkaskompressziónál is. Ez utóbbi ugyanis a normális vér mennyiségének csupán 10-20 százalékát juttatja a szívhez és 30-40 százalékát az agyhoz, míg az AutoPulse a gépi erejének köszönhetően ennél jóval többet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik