Belföld

Szájer: Hiller és Lendvai bűnrészességet vállalt

Szájer József vasárnap délelőtt tartott sajtótájékoztatót a Kossuth téren, Balsai István fideszes országgyűlési képviselővel, a kordonon keresztül, mivel az őrség közlése szerint utasításuk értelmében ezen a napon nem érvényesek az állandó sajtóbelépők.

Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője szerint Hiller István, az MSZP elnöke, és Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető “bűnrészességet vállalt” a kormány és a rendőrség magatartásával, azzal, hogy elutasították az ellenzéki politikus levelében megfogalmazott követelést, hogy pártjuk lépjen fel a Kossuth téri “vasfüggöny” felszámolásáért.


“Tegnap a miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy nem bontani, hanem építeni kell. Mélyen elítéljük ezt a magatartást, mert azt, amit Gyurcsány Ferenc akar építeni, ilyen vasfüggönyöket, azt ne építse inkább” – mondta az EP-képviselő. Szájer József kijelentette: nevetségessé váltak azok a korábbi kormánypárti nyilatkozatok, amelyek arról szóltak, hogy nem tetszik nekik a “vasfüggöny” az Országház körül.



Szájer: Hiller és Lendvai bűnrészességet vállalt 1

Sajtótájékoztató a kordonon keresztül (fotó: MTI)

A néppárti képviselő szerint a kormány a rendőrséget saját céljaira szeretné felhasználni, ahelyett, hogy világosan vállalná: azért van szükség a kordon fenntartására, mert nem tetszik neki, amit a demonstrálók mondanak. Szájer József aláhúzta: vannak alkotmányos lehetőségek a kordon lebontatására. A jobboldali politikus a rendőrségi törvényt idézve közölte: a kormány a belügyminiszter útján irányítja a rendőrség működését.


A képviselő újságírói kérdésre válaszolva megismételte korábbi kijelentését, mely szerint a Fidesz elnöksége és frakciója dönt arról, hogy mi lesz az értékelésük szerint szűk lehetőségek közül a következő lépésük. Az ellenzéki párt nem hajlandó belenyugodni a szerintük minden jogalapot nélkülöző, egy rendőrtábornoki döntés alapján felállított vasfüggönybe – tette hozzá.


Balsai István szerint naponta több millió forintot költenek a Kossuth téri kordonra és a rendőri intézkedésre az adófizetők pénzéből.


MSZP: Petrétei nem utasíthat, csak felügyel


Bárándy Gergely, az MSZP-frakció nevében reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra: a fideszes politikusok most pont arra kérik a kormányt, amihez nagyon hasonló helyzetből ők maguk csináltak botrányt néhány hónappal ezelőtt. Emlékeztetett rá: néhány hónappal ezelőtt Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter hivatalos levélben kérte a bíróságokat, gyorsítsák meg bizonyos ügyekben az eljárást. Akkor az ellenzéki képviselők “durva beavatkozásnak” minősítették az esetet és a bírói függetlenség megsértését látták benne.


Bárándy felhívta a figyelmet arra: a miniszternek alapvetően felügyeleti és nem irányítási jogköre van a rendőrség felett, bár valóban van módja van arra, hogy egyes ügyekbe beleszóljon. Mint mondta, a legfőbb ügyésznek is van olyan jogosítványa, hogy az eljáró ügyész munkájára vonatkozóan konkrét utasítást adjon, de ezzel – a legfőbb ügyész elmondása szerint – nem szokás élni.


Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszternek is a rendőrség munkáját kell felügyelnie és nem konkrét utasításokat adni – jelentette ki. A szocialista politikus szerint el lehet gondolkodni azon, hogy a Parlament körüli kordon fenntartása indokolt-e.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik