Belföld

Hiányzik a tetanusz elleni oltóanyag

Több kórházban, szakrendelőben és patikában sincs tetanusz elleni oltóanyag: a szert Németországból szállítják, a hazai gyártást a közelmúltban megszüntették.

Volt olyan páciens, aki utcai baleset miatt kereste föl az egyik fővárosi kórházat, ám onnan elküldték a patikába egy recepttel, hogy váltsa ki az oltóanyagot, s vigye vissza, hogy beadhassák neki. A középkorú férfi a lapnak azt állította lapunknak azt állította: három gyógyszertárban is járt, mire sikerült beszereznie a szert – írja a Magyar Nemzet.


50 százalékban halálos


Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészkamara alelnöke megerősítette, hogy több helyen is hiánycikk a tetanusz elleni oltóanyag. Hiába rendelnek a patikák és a nagykereskedők is folyamatosan, akadozik az ellátás – szögezte le. 1950 óta Magyarországon folyamatos volt a tetanusz elleni oltóanyag gyártása, ám a közelmúltban – az intézmény privatizációja miatt – a hazai előállítást megszüntették. Azóta egy német cég szállítja Magyarországra a szert.


Az Országos Gyógyszerészeti Intézet a Magyar Nemzetnek azt állította, hogy semmi gond nincs a tetanusz elleni oltóanyag-ellátásban, január óta folyamatosan rendelkezésre áll a megfelelő mennyiség. A tetanusz – megfelelő védettség nélkül – szörnyű fájdalmakkal járó izomgörcsöket okoz és az esetek 50 százalékában halálos – írja a lap.


A Népszabadság keddi kiadása viszont már azt írja, hogy a forgalmazók és a hatóság is elismeri: hiánycikk a tetanusz oltóanyag, kórházak, rendelők, patikák sem jutnak hozzá a készítményhez.


Felesleges körök


Az országban van már 42 ezer ampulla tetanusz, de egy-két napot várni kell, hogy a megrendelőkhöz kerüljön, mert még készül a magyar nyelvű tájékoztató – közölte a lNépszabadsággal a megbízott országos tiszti főgyógyszerész. Bódi Lászlóné a tetanuszhiányt azzal indokolta, hogy a vakcinát külföldről kell behozni, mert a magyar gyártás megszűnt.


Hiány van, az ellátás akadozik – mondja Feller Antal, a Hungaropharma kereskedelmi igazgatója. Nem kapják meg a kért mennyiséget, ráadásul a német cég nem magyar csomagolásban szállít, ami újabb „köröket” jelent. Ma kaptunk behozatali engedélyt a Magyar Gyógyszerészeti Intézettől, ezt az engedélyt kell most angolra fordítani, majd kiküldeni, anélkül ugyanis nem indítják el a szállítmányt, ami ráadásul még közel sem lesz elegendő – panaszkodik a Hungaropharma igazgatója.


Húsz-negyvenezres rendelésekről van szó, más cégek még pár ezres tételnél is magyar csomagolásban küldik a terméket. Nagyobb gond, hogy a megrendelt mennyiségnek háromszoros áron ugyan, de jó, ha a felét szállítják a németek, akik decemberben kerültek be a tetanusz oltóanyagok piacára – mondja Feller Antal, aki a hét második felére várja az „enyhülést” hozó szállítmányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik