Belföld

Biztonságos lesz nyáron a Balaton

Biztonságos lesz a Balaton a nyári szezonban - ígérte Horváth József, a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság (BKKB) elnöke pénteken.

Az idei szezonban a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság irányítja a bizottság munkáját, amely június 1-től szeptember 15-ig hét rendőrkapitányság tevékenységét hangolja össze, bűnügyi, közbiztonsági, baleset-megelőzési és légimentési feladatokban – mondta a BKKB elnöke. Hozzátette: a területi kapitányságokat a három megye más területeiről érkező rendőrök szakközépiskolások és rendőrtiszti főiskolások erősítik.

Horváth József hangsúlyozta: a Balaton kiemelt, nemzetgazdaságilag fontos turisztikai övezet, a rendőrség ennek megfelelően megerősített létszámmal és technikával biztosítja a közrendet a térségben. Az elmúlt hat év statisztikai adatait ismertetve a bizottság elnöke elmondta, ez idő alatt fokozatosan és folyamatosan 31 százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma a Balatonnál. A betöréses lopások száma több mint a felére – 585-re -, míg a gépkocsi lopások az egy ötödére – 50-re – csökkent a vizsgált időszakban – hozta fel példaként a térségben legjellemzőbb két bűncselekménytípus számbeli alakulását Horváth József.

Dégi Endre, Somogy megye rendőrfőkapitánya a megerősített rendőri létszám és a fokozott közúti ellenőrzések mellett a megelőzés fontosságát emelte ki. Elmondta: a Balaton déli partján az idén is hivatásos rendőrök és önkéntesek adnak felvilágosítást a hazai és külföldi vendégeknek a bűnmegelőzési centrumokban: Siófokon, Balatonföldváron, Balatonlellén és Fonyódon. Ezeken a településeken strandfigyelő szolgálat is működik a szezonban – tette hozzá.

Rosta Sándor, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság (BRIB) elnöke az idei balatoni szezonnal kapcsolatos várakozásokról azt mondta, az első négy hónap adatai alapján, miszerint a régióba 18 százalékkal nőtt a vendégforgalom, arra lehet következtetni, hogy mind a belföldi, mind a külföldi vendégforgalom nagyobb lesz, mint tavaly.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik