Belföld

Hatott a potyautasok megfenyegetése

Csak az idén 140 ezren léptek be a társadalombiztosítási rendszerbe, miután az Országos Egészségbiztosítási Pénztár megkezdte a jogviszony ellenőrzését– derül ki a Népszabadságból.

Az OEP -nek az elmúlt két hónapban az 1,1 millió, adminisztratív szinten rendezetlen helyzetű “potyautasból” 540 ezer jogviszonyát sikerült tisztáznia. Eddig a potyautasok mintegy tizede ismerte el, hogy nincs egészségbiztosítása, de az év végéig tisztázódhat a még rendezetlen státuszú 560 ezer ember helyzete is. A 140 ezer új járulékfizető között csaknem 60 ezer őstermelő és 24 ezer eltartott van. A rendszerbe visszatalálók fele egyébként olyan köztisztviselő, közalkalmazott, akit a nyilvántartás a saját pontatlansága miatt nem érzékelt.

Április elsejétől egyébként körülbelül 100 ezer levelet küldött a vitatott helyzetű embereknek a biztosító. Az utolsó figyelmeztető értesítéseket június 15-ig postázzák. Aki június végéig nem kap levelet, de úgy véli, nem rendezett a biztosítása, maga is kezdeményezheti a pontosítást, mert ezt követően már csak az orvosnál derülhet ki, ha valami probléma van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik