Belföld

A Btk.-t módosítanák a megerőszakolt lány esete nyomán

Az SZDSZ előítéletesnek tartja a nők elleni nemi erőszak büntető törvénykönyvi tényállását, ezért változtatást javasol. A téma a rendőrök által hétfőn megerőszakolt nő esete nyomán került ismét napirendre.

Sándor Klára liberális képviselő parlamenti, napirend előtti felszólalásában elmondta: a napokban a sajtó arról számolt be, hogy több rendőrruhába öltözött férfi megerőszakolt egy 21 éves lányt Budapesten, ami miatt az ügyészség nyomozást indított. A politikus szerint úgy kell megváltoztatni a törvényt, hogy a nemi erőszakot az áldozatnak fizikai és lelki sérülést okozó, a személyes önrendelkezését durván sértő bűncselekménynek tekintse, ugyanis jelenleg a Btk. „ókonzervatív” módon a házasság, a család és a nemi erkölcs elleni bűncselekményként tartja számon a nemi erőszakot.

Az Amnesty International is figyelmeztetett

Emellett krízisközpontotokat kell létrehozni az áldozatoknak, és továbbképzéseket kell tartani az ügyészeknek és a bíráknak – tette hozzá Sándor Klára. A liberális politikus, aki az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet jelentésére is hivatkozott, azt mondta: a nők elleni nemi erőszakról szóló büntető törvénykönyvi tényállás előítéletes, ugyanis csak akkor emelhető vád az elkövető ellen, ha az áldozat bizonyítja, hogy komoly fizikai ellenállást tanúsított.

Sándor Klára emellett a nők elleni erőszakról szóló nemzeti stratégia megalkotását is sürgette, amellyel szerinte 2004 óta adós az Országgyűlés.

A szaktárca nyitott

Kondorosi Ferenc, az igazságügyi és rendészeti tárca államtitkára nyitottságát fejezte ki, és felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg zajlik az új Btk. kidolgozása. Ugyanakkor azt mondta: szerinte nem „ókonzervatív” a szabályozás, de elismerte, hogy az eljárás a nőknek aránytalan lelki sérelemmel jár, hiszen többször is fel kell idézni a történteket. Mint mondta, a bírói joggyakorlat azt is ellenállásnak tekinti, ha azt áldozat kifejezi, hogy akarta ellenére történtek az események. Hozzátette: a rendőrök esetében szigorú vizsgálat folyik.

Rendőrök erőszakoltak meg egy nőt?

Mint arról több lap is beszámolt, ügyészségi eljárás indult több rendőr ellen, miután egy nő feljelentést tett. A gyanú szerint egy közúti igazoltatás során öt egyenruhás megállította a 21 éves nő kocsiját, először kenőpénzt kértek tőle, majd vérvizsgálat ürügyén kocsiba ültették őt, és egy elhagyatott utcába vitték. Itt a nő állítása szerint megerőszakolták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik