Tudomány

Nem várt fordulattal lep meg az időjárás

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A hónapok óta extrém helyzeteket produkáló időjárás kellemes meglepetéssel készül: hosszabb ideig nem tervez szélsőséges megnyilvánulásokat, normális nyári időben lehet részünk.

A hétfő még kemény viharokkal telik, az Alpokalja kivételével gyakorlatilag az egész országban számítani kell zivatarok kialakulására. A legtovább, ismétlődően a Dél-Dunántúl – Pest – Északi-középhegység sávban várhatók intenzív, főként felhőszakadással kísért zivatarok. Kisebb körzetekben több tíz mm csapadék hullhat rövid idő alatt, de átmeneti szélrohamok és jégeső sem kizárt írja veszélyjelző oldalán az Országos Meteorológiai Szolgálat, a térképes animáción pedig első- és másodfokú riasztás színezi sárgára és narancsra hazánkat. Az aktuális riasztásokról itt talál információt.

Kedden még északkeleten számíthatunk csapadékra, de szerdára országszerte kellemes, nyári időben lehet részünk: megszűnik a fülledtség, sok lesz a napsütés, a hőmérséklet csúcsértéke 30 fok körül alakul

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Hozzáteszi: hosszú idő után végre teljesen átlagos, „unalmas” periódusban lesz részünk, az időjárás pont olyan lesz, amilyen július második felében megszokott.

Vissza a megszokottba

Nézzük, minek köszönhető mindez. Az Alpoktól a Balkán térségébe vonuló, rengeteg csapadékot hozó hideg légörvény hatását egy hétfő este érkező, úgynevezett lezáró hidegfront szünteti meg, amely szél és viharok helyett szárazabb, kellemesebb időt hoz. Északnyugatról érkezik, pici lehűlést hoz ugyan, a nyomában azonban visszaáll az ilyenkor szokásos nyugat keleti áramlás, az úgynevezett zonalitás. Visszatérnek a XX. század végén még megszokott nyári körülmények is:

27-30 fok árnyékban, az égen gomolyfelhők úsznak, igazi strandidő, ahol a víz felfrissülést hoz, de nem kell levegő után kapkodni a hőségtől.

Július 25-én aztán egy nyugat-európai ciklon áramlási rendszerébe kerülve sok helyen ismét záporokra, zivatarokra számíthatunk, miközben a déli és keleti megyékben néhány napra ismét 35 fok körüli hőmérsékleteket okozó hőhullám várható.

Ha hétvége, akkor eső?

Az Agronaptár.hu hosszabb távú előrejelzése szerint a zonalitással együtt járó „normalitás” egész sokáig, jelen állás szerint augusztus 9-éig kitart. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy országos átlagban a hőmérséklet végig 27-32 fok körül alakul, a szinte zavartalan napsütésre 5-7 naponta érkeznek csapadékot és felfrissülést hozó frontok.

Beállhat az a tipikus helyzet, hogy az egész hetes strandidőt mindig hétvégén szakítják meg az esők.

Ennek oka, hogy Skandinávia fölött kialakul egy stabil ciklon, amelynek hidegfrontjai nagyjából ötnaponta vonulnak át térségünk felett. Még előrébb tekintve augusztus 9-14. között jelenleg újabb hőhullámra van kilátás, amit hónap közepén csapadékosabb idő vált. Mindez azonban még elég messze van ahhoz, hogy bárki is erre alapozva tervezze át a belföldi nyaralást, és a szakember megnyugtat: hosszú lesz az idei nyár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik