Belföld

Átvizsgálják a fővárosi koalíciós szerződést

Alapvetően eredményesnek tartják eddigi koalíciós együttműködésüket a fővárost irányító kormánypártok, amelyeknek vezetői a jövőben az eddiginél is jobb egyeztetési mechanizmussal arra törekszenek, hogy megvalósítsák 40 pontos városfejlesztési programjukat - hangzott el az MSZP-SZDSZ koalíciós egyeztető tanács szerda délutáni ülését követő tájékoztatón.

Demszky Gábor fontosnak tartva azt, hogy minden pontnak legyenek személyes felelősei a két frakcióban, megjegyezte, hogy az SZDSZ már kijelölte a felelősöket. A főpolgármester közölte: a koalíció egysége, békéje érdekében ezután csak olyan előterjesztés kerül a közgyűlés napirendjére, amelyben mindkét frakció egyetért. A két frakcióvezetőt megbízták a koalíciós szerződés áttekintésével, illetve, hogy szükség esetén tegyenek javaslatot annak módosítására. Az már biztos, hogy egy korrekcióra szükség lesz, mivel a főpolgármester a szerződésben jelenleg az irányítása alatt szereplő egészségügyi feladatkört Horváth Csaba főpolgármester-helyettesre ruházta át.

A koalíciós egyeztető tanács nem foglalkozott személyi kérdésekkel, így a Havas Szófia (MSZP) egészségügyi tanácsnokot érintő ügyekkel sem. Nem tárgyaltak a főpolgármesteri hivatal átszervezéséről sem. Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke főként azt tartotta fontosnak, hogy a jövőben minden kérdésben a koalíciós megállapodásban foglaltak szerint működjenek. John Emese SZDSZ-frakcióvezető úgy vélte, hogy a koalíciós szerződés alapjainak módosítására nincs szükség, csak finom hangolásokra. Steiner Pál MSZP-frakcióvezető utalva arra, hogy semmilyen típusú ellentét nincs a két frakció között, megjegyezte, hogy az egészségügyi hatáskör átrendezése miatt módosítani kell a szerződést. Közölte azt is, hogy az egyeztetés megerősítette abban az álláspontjában, miszerint “a megállapodást be kell tartani”.

Demszky Gábor a Fővárosi Közgyűlés múlt havi ülésén kipattant koalíciós vitára utalva megállapította, hogy a politikusoknak is tanulniuk kell még azt, “hogyan lehet ezeket a nyílt és mindkét párt számára roppant kellemetlen konfliktusokat elkerülni”. Ennek az elsődleges egyeztetési fórumaként említette a Főpolgármesteri Kabinetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik