Belföld

Önvédelmi Magyar Gárda alakul

Augusztus 25-én tesz esküt a Magyar Gárda: a Jobbik kezdeményezésére 56 fő bújik árpádsávos címeres fekete egyenruhába, hogy biztosítsa a magyarság önvédelmét. Köszöntésük: Szebb jövőt! – írja a Népszabadság.

Az alapító okirat szerint a Magyar Gárda olyan pillanatban – 1100 évvel a pozsonyi csata és 300 évvel az ónodi országgyűlés után – jön létre, amikor a „magyarság fizikai, lelki és szellemi önvédelem híján maradt”, amikor „nemzetünknek nincs hova hátrálnia”.

Vona Gábor, a Jobbik és a nemrégiben bejegyzett Magyar Gárda Egyesület elnöke közölte: már kétszázan jelentkeztek, az év végére szeretnék elérni az ezres létszámot. A szervezet egyebek mellett rend- és polgárvédelmi feladatokat kíván ellátni, a lelki és szellemi felkészülésen túl a fizikai képzést is fontosnak tartja.

Vona hangsúlyozta: soha nem tudni, mikor, milyen fegyveres konfliktus tör ki. A szervezet nem tarthat katonai kiképzéseket, de arra talán lesz mód, hogy lövészegyleteket működtetve a gárda tagjai megtanuljanak bánni a lőfegyverekkel. Arra, hogy miért éppen a hajdani náci egyenruhára emlékeztető fekete színt választották, Vona Gábor egyszerű magyarázattal szolgál: ez tetszett a legjobban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik