Belföld

A Fidesz az ügyeleti rend ellen

A Fidesz szerint szakmailag elfogadhatatlan az új ügyeleti rend az egészségügyben, amire a kórházak nem tudtak megfelelően felkészülni - közölte a párt egészségügyi szakpolitikusa. Az MSZP szerint a sürgősségi ellátás keretében kell megoldani az ügyeleteket.

Pesti Imre sajtótájékoztatón közölte: a július 1-je óta érvényes ügyeleti rendre való átállásra az intézményeknek három napjuk volt, s a Magyar Kórházszövetség felmérése szerint a kórházak negyede nem, mintegy fele pedig csak részben tudott felkészülni a megváltozott szabályokra.

Mint mondta, az új rendben nem szakképzett orvosok ügyelnek, nekik készenléti ügyeletben kell lenniük, hogy szükség esetén behívhatók legyenek a kórházba. Úgy vélte, a behívás és a megérkezés ideje között eltelt idő egyes betegségeknél életet is veszélyeztethet.


Felelőtlen emberkísérletek?

Az ellenzéki politikus szavai szerint reform címén felelőtlen, etikátlan, az európai normákat figyelmen kívül hagyó emberkísérlet folyik az egészségügyben. Hozzátette: az elmúlt hónapok változásainak eredményeképpen ismét megjelentek a pótágyak a kórházakban, zsúfoltság van, félgyógyultan küldik haza az embereket, hosszabbodnak a várólisták, a képzett orvosok elhagyják az országot. Megjegyezte, hogy a kormány mobilitási programjára csupán tíz állás nélkül maradt orvos jelentkezett.

Közölte: a pénzhiány az egészségügyben mindenütt érezhető, amin a kórházi napidíj és a vizitdíj sem enyhít. Hozzátette: a fővárosban például a kórházak adóssága folyamatosan növekszik, amit már a kormánypárti politikusok is jeleztek a szaktárcának.

Azt a Fidesz is elismeri, hogy a változó világban szükség van az alkalmazkodásra, ám – a politikus véleménye szerint -, a mostani változások miatt egyre lejjebb csúszik az egészségügy. Pesti Imre emlékeztetett arra, hogy nemcsak az ellenzék, de már több kormánypárti politikus is bírálta a kormány egészségügyi politikáját, káoszként értékelte az átalakítás egyes elemeit.


Az MSZP szerint eddig sem volt másképp


Schvarcz Tibor, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista alelnöke közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészségügyi intézményekben eddig is elláttak ügyeletet nem szakorvosok, és a főorvos, vagy szakorvos volt készenlétben; ebben tehát nem változott semmi.

Az ügyeleti rendszert a sürgősségi ellátás keretén belül kell megoldani – teszi hozzá a kormánypárti politikus megjegyezve, hogy erre vannak fejlesztési források, vagyis nem kell minden szakmában mindenütt ügyelni. A beteget kell odajuttatni, ahol megfelelően el tudják látni. Ez a sürgősségi ellátás lényege – szögezi le Schvarcz Tibor.

Hozzáfűzi: a mobilitás program elindult, már vannak áttelepülők.
A kormány folyamatosan nyomon követi a kórházak anyagi helyzetét és szükség esetén beavatkozik, főleg a kiemelt és a súlyponti kórházak esetében. A kórházak adósságállományát hivatott enyhíteni a 6,2 milliárd forint értékben kiosztott plusz tvk (teljesítményvolumen korlát) is – áll a közleményben.

Schvarcz Tibor hozzáteszi: az orvosok itthon tartásának egyik feltétele a bérek rendezése. “Amikor a béreket emeltük, akkor azt vetették a kormányzat szemére, hogy ez volt az eladósodás egyik oka” – teszi hozzá, megjegyezve, hogy jelenleg is foglalkoznak egy átfogó humánerőforrás stratégiával. “Ehhez várunk épkézláb, nem riogató, hanem konstruktív javaslatokat” – hangsúlyozza a szocialista politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik