Élő Közélet

Orbán Viktor: magasabb lehet a nyugdíjprémium is

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Mi magyarok soha nem voltunk gyarmattartók, nem kell letérdelnünk

Több veszély is fenyegeti az összeurópai, nagyszerű játékot – mondta Orbán a hamarosan kezdődő Európa-bajnokságra vonatkozó kérdésre. Fenyegette a járvány, Münchenben például még mindig csak a férőhelyek töredékére ülhetnek nézők, tette hozzá. Fenyegeti az ideológia is: az egykori rabszolgatartó államok örökségének következménye a térdelés. Ez az ő terhük, mert mi magyarok nem voltunk soha gyarmattartók.

Ne hozzák ezt fel a sportpályára! – mondta Orbán, aki szerint a térdelés ellentétes azzal a felfogással, hogy a pályán küzdeni kell, „állva meghalni”, ha kell.

Orbán is napi 16 órát dolgozott a járványhelyzetben

A keresztény kultúra alapkérdése, hogyan tud létrejönni szolidaritás az emberek közt. Orbán szerint a bajban az emberek közötti kapcsolatok is megváltoznak, szeretetteljesebbek lesznek, és ez még a vállalkozások világában is észlelhető. A kereskedelmi és iparkamara erre jó javaslatokat dolgozott ki, miközben a jegybank lehetőségei beszűkültek a kedvezményes hitelek kihelyezésére.

Eddig 137 ezer ember van, akik nem vették fel az előírt időben az oltás második dózisát. Orbán szerint nehéz kérdés ez, hiszen felnőtt emberekről van szó. Néhányan talán azért nem vették fel a másodikat, mert valami bajuk lett, de a nagy többség valószínűleg felelőtlen. Kénytelenek leszünk törölni a védettségi kártyáját, ha nem teszi, fogalmazott a miniszterelnök.

Ki tudják-e venni a védekezésben részt vevők a nekik ígért tíznapos rendkívüli szabadságot? – merült fel a kérdés. Orbán erre azt mondta, a védekezésben résztvevők nagyon sokat dolgoztak ugyanannyi pénzért.

Én is 16 óráztam

– mondta a kormányfő, aki kifejezetten kérte, hogy az emberek vegyék ki a plusz szabadságot.

A minimálbér emelés önmagban nem hoz politikai sikert – nosztalgiázott Orbán az első kormányzásáról, majd megjegyezte, hogy még mindig nem elég magas a legkisebb jövedelem. A családoknak is biztonságban kell lenniük, a legkevesebbet keresőket kell leginkább megerősíteni, ezért kell tovább emelni a minimálbért. Persze ez nehéz, mert a kis- és középvállalatok nem bírják a nagy emelést, nem tudják kigazdálkodni a terheket. Meg kell állapodni a vállalkozások képviselőivel, hogy milyen segítség kell ahhoz, hogy ki tudják gazdálkodni az emelést.

A 200 ezer forintos minimálbér az a határ, amit mindannyian szeretnénk. Korábban ezt senki nem gondolta. A garantált bérminimum ennél is magasabb lesz, ami általában felfelé nyomja a béreket Magyarországon, mondta Orbán.

Kapcsolódó
Orbán: A gyereket nevelő, átlag alatt kereső szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett szja-t
Két új operatív törzs jön létre, cél a 200 ezer forintos minimálbér, nem lesz választási költségvetés, az EU-s forrásokat pedig mind a rossz helyzetben lévő régiókba küldik, mert nem akarnak megavárosokat.

Orbán a járvány miatt két évig semmilyen migrációt nem engedne

Migráns hadak dörömbölnek Európa szinte minden ajtaján – mondta Orbán. Az illegális határátlépési kísérletek száma a magyar határon idén eddig 38 ezer, tehát nő a migrációs nyomás. Visszakerül a migráció kérdése az európai középpontjába. Orbán keményíteni szeretné a magyar politikát: nem csak az illegális migrációt, de a járvány miatt két évig semmilyen migrációt nem engedne.

Lehetünk-e jó emberek, ha nem engedjük be a migránsokat? Az alapvetés, hogy a migráció eleve – „filozófiailag” – rossz dolog. Mert azt jelenti, hogy az ember nem tud boldogulni ott, ahol született, fogalmazott a miniszterelnök. Ha segíthetünk, akkor abban kell segítenünk, hogy mindenki ott élhessen jó életet, ahol született. Ha el is kell jönniük például háború miatt, akkor ideiglenesen fogadjuk be őket.

A Jóisten mindenkinek adott egy talpalatnyi földet

– mondta Orbán.

A nyugdíjprémium magasabb lehet, mint korábban

Jó esély van arra, hogy ha sikerül a gazdaság újraindítása, akkor a nyugdíjprémium is magasabb lesz, mint korábban– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában. A gyermekeseknek ígért adóvisszatérítés alapelve, hogy visszaadják a családoknak azt, amiért ők dolgoztak meg.

Érdekes vita volt arról, hogy mihez kezdjenek, ha több pénz van, de a miniszterelnök szerint azoknak kell visszaadni, akik a legnagyobb terhet viselték a válság idején, ezek pedig a családok voltak. Nemzeti konzultációra bocsátják az ötletet, mert el akarják nyerni az ötlethez az emberek támogatását.

Lesz még vita erről, hiszen magyarok vagyunk

– mondta Orbán.

A kormányfő szerint a legfontosabb kérdés, hogy egyetért-e az ország abban, hogy a járvány után nem az lesz a világgazdaság és az európai gazdaság, mint korábban. Felfogásunk szerint nagy változások lesznek, ehhez alkalmazkodni kell – tette hozzá.

Olvasói sztorik