Belföld

Betölthetik a tavaly október óta üres alkotmánybírói pozíciót

Valószínűleg napirendrendre kerül az Országgyűlés június 15-i ülésnapján az Alkotmánybíróság tavaly október óta üresen álló tizenötödik helyének betöltése. Hogy a napirendi javaslat annak benyújtásától függően fölkerül a napirendre, a hvg.hu vette észre.

Az üres alkotmánybírói pozíció azért keletkezett, mert Varga Zs. András 2020. október 16-án lemondott alkotmánybírói tisztségéről, miután a Kúria elnökévé jelölték, majd megválasztották.

Alkotmánybíró-választáshoz nem elég a jelenlévő országgyűlési képviselők kétharmada, hanem az összes képviselő kétharmada kell, azaz összesen 133 szavazat. Annak, hogy a választással eddig vártak, az egyik oka az lehet, hogy noha a Fidesz-KDNP frakciójának pont ennyi képviselői helye van a parlamentben, ám voltak, akik betegek voltak, így nagy eséllyel nem jött volna össze a szükséges számú képviselői szavazat.

Volt már példa arra az elmúlt tíz évben, hogy olyan személyt jelöltek és választottak meg alkotmánybírói posztra, akit ellenzéki képviselők is támogatni tudtak. Ilyen eset volt, amikor 2016-ban  átmenetileg nem volt meg a Fidesz-KDNP minősített többsége, és az LMP jelöltjét, Szabó Marcelt elfogadva szerezték meg az LMP-frakció szavazatait a saját jelöltjeiknek.

Az alkotmánybírói posztra jelölt személy neve ezúttal egyelőre nem ismert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik