Tech

Nemsokára minden második eladott okostelefon 5G-s lesz

Getty Images
Getty Images

A realme okostelefon-márka és a Counterpoint Research közös tanulmánya szerint a világszerte eladott 5G-s okostelefonok száma továbbra is meredeken emelkedik, de a piac lassan kezd kettéválni.

A tanulmány szerint az 5G elterjedése minden korábbi mobiltelefonos adatátviteli generációénál gyorsabb ütemben zajlik. 2021 első negyedévében, alig egy évvel a világ első kereskedelmi célú 5G-s hálózatának üzembe helyezése után a világon eladott okostelefonok közül csaknem minden harmadik támogatta az 5G-s technológiát. A fejlett országok élen járnak az 5G elterjedésében, azonban e téren változás várható, mivel egyre több feltörekvő ország is kezdi beindítani saját kereskedelmi 5G-s szolgáltatásait.

A kutatási anyagból néhány meglepő tényre is fény derült az 5G-s okostelefonok árának alakulásával kapcsolatban: míg a korábbi (2G-, 3G-, 4G-) generációk korai elterjedésében hagyományosan a prémium szegmensbe tartozó készülékek játszották a főszerepet, az 5G átformálta a piaci dinamikát.

2020-ban az összes eladott 5G-s okostelefonnak csaknem 40 százaléka az alsó és a középkategóriából került ki.

Ahogy az átlagos eladási ár a jövőben várhatóan továbbra is kétszámjegyű mértékben csökken majd, arra lehet számítani, hogy 2022 végére a világon eladott minden második okostelefon támogatni fogja az 5G-t.

A realme által végzett közvélemény-kutatás szerint a kedvező ár is fontos, a fiatal felhasználók a formatervvel és a teljesítménnyel kapcsolatban sem szívesen kötnek kompromisszumot. Azt igénylik, hogy az 5G-s telefonok mutassák meg, milyen gyökeres fejlődést jelent az 5G technológia a régebbihez képest, de ez nyilvánuljon meg az egyedi kivitelben és a szolgáltatásokban is. A fiatal felhasználók vékonyabb, könnyebb és tetszetősebb kivitelű okostelefonokra, emellett a korábbinál fejlettebb műszaki tartalomra, például jobb kijelzőkre és nagyobb kapacitású akkumulátorra vágynak.

A kutatási anyag az 5G-s okostelefonok piacának 2020-as állapotát is feltérképezte, és a realme-t a világ leggyorsabban növekvő piaci szereplőjének nevezte, mely 2020-ban az előző évi teljesítményéhez képest 65 százalékos növekedést ért el. A realme először 2020 első negyedévében szerepelt a világ öt legnagyobb 5G-s okostelefon-értékesítő vállalata között.

Peter Richardson, a Counterpoint Research alelnöke és társalapítója a következőket írta a közös tanulmányban: „A mobiltelefonos technológia minden generációjának elterjedésében más és más piaci szereplőknek jutott a főszerep. A 3G esetében ez a Nokia volt, a 4G-nél pedig a Samsung. Előre tekintve a szereplők köre egyre változatosabb lesz – a realme az 5G-korszak leggyorsabb ütemben fejlődő brandje, ami annak köszönhető, hogy nagy népszerűségnek örvend az 5G-s piac egyik legfontosabb szegmensének számító fiatal felhasználók körében.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik