Tudomány

Űrszemét csapódott a Nemzetközi Űrállomásba

NASA / AFP
NASA / AFP

Egy űrszemét miatt sérült meg a Nemzetközi Űrállomás (ISS) egyik robotkarja – írja az IFLScience. A Canadarm2 működőképes maradt, az eset ennek ellenére ismét rávilágított, hogy az űrszemét egyre növekvő problémát jelent.

Kapcsolódó
Itt nézheti meg, mennyire teleszemeteltük a világűrt
Több mint háromezer műhold és rengeteg űrszemét útját mutatja meg ez az interaktív térkép.

A Canadarm2-t tervező Kanadai Űrügynökség (CSA) szerint a sérülést május 12-én fedezték fel egy rutinellenőrzés alatt. A törmelék túl kicsi volt ahhoz, hogy meg tudják figyelni, de elég nagy, hogy felsértse a robotkar külső rétegét.

A CSA szerint a Canadarm2 folytatni tudja a tervezett feladatait, a sérülés csak a hővédő borítás egy kis részét érinti.

Az űrkorszak kezdete óta egyre nő a Föld körül keringő hulladék mennyisége. A rakéták, műholdak, űrteleszkópok és egyéb űreszközök maradványai összeütközve még több törmeléket alakítanak ki, melyek óriási fenyegetést jelentenek a még működő szerkezetekre.

Jelenleg mintegy 23 ezer softball-labda méretű vagy nagyobb törmeléket monitoroznak a szakértők, de a becslések alapján a Föld körül nagyjából 130 millió 1 milliméternél szélesebb törmelék is keringhet. Bár sok maradvány apró, nagy sebességük miatt képesek károsítani az űreszközöket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik