Sport

„Az járt a fejemben, hogy ott versenyzünk, ahol 24 órával korábban egy 19 éves társunk az életét vesztette”

Tiziana FABI / AFP
Tiziana FABI / AFP

Halálos baleset árnyékolta be a gyorsaságimotoros-vb Olasz Nagydíját, a Moto3-ban versenyző Jason Dupasquier a szombati edzésén a kilences kanyarban elesett, majd a mögötte érkező pilóták közül a japán Szaszaki Ajumu és a spanyol Jeremy Alcoba is áthajtott rajta. Dupasquier mindössze 19 éves volt.

Kapcsolódó
Belehalt sérüléseibe a 19 éves motorversenyző hatalmas bukása után
Hiába siettek vele kórházba, nem sikerült megmenteni az életét.

A haláleset ellenére a futamot megtartották, bár több versenyző is azt szerette volna, ha nem kell motorra ülniük. A királykategória motorosai egyperces gyászszünettel emlékeztek Dupasquier-ra, majd alig negyedórájuk volt, hogy rendezzék a gondolataikat, és odaálljanak a rajthoz.

Mindegy, hogy elsőnek vagy utolsónak értem volna célba, nem számított volna. Ez volt életem egyik legrosszabb napja. Kértem, hogy töröljék a versenyt, nem éreztem korrektnek, hogy hagytak minket rajthoz állni azok után, ami történt. Elvesztettünk egy 19 éves versenyzőt, és ezt nagyon nehéz elfogadni, mint ahogy azt is, hogy ennek ellenére lebonyolították a futamot

– dühöngött a MotoGP-ben versenyző Francesco Bagnaia.

A szintén a királykategóriában szereplő Danilo Petrucci azt vetette fel, nemcsak a vasárnapi futam megtartása volt rossz döntés, hanem az is, hogy a MotoGP-edzés Dupasquier balesete ellenére változatlan feltételek mellett zajlott.

„Az járt a fejemben, hogy azon a pályán versenyzünk, ahol 24 órával korábban egy társunk az életét vesztette. Megértettük, hogy nagyon komoly volt a helyzet, és senki nem akarta elárulni nekünk az igazat. Az vetődött fel bennem, hogy ha ez egy MotoGP-ben induló motorossal történik, akkor is elindítják a futamot?

Miért kellene akkor másképp tekinteni egy Moto3-as versenyzőre, az ő élete kevesebbet ér? A legnehezebb az volt szombaton, hogy alig hagyta el a pályát a mentőhelikopter, már vehettük fel a ruhát, és mehettünk ki a pályára, miközben tudtuk, hogy az egyik kanyarban az imént még egy társunk életéért küzdöttek”

– adott betekintést a pilóták lelkivilágába Petrucci.

Bagnaia ducatis csapattársa, Jack Miller ugyanakkor azon a véleményen volt, mivel Dupasquier megszállottan imádott versenyezni, így azzal tudtak méltó módon emlékezni rá, ha megtartják a futamot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik