Belföld

Medián: ismét feltört a Fidesz

A pártok versenyében kisebb visszaesés után újból jelentős a Fidesz előnye – derül ki a Medián HVG megbízásából készült januári elemzéséből.

A Medián január elején készített felmérése szerint legutóbb a 2006-os választási kampány hajrája előtt volt ilyen alacsony a választópolgárok szavazási hajlandósága. Januárra ismét számottevően több fideszes lenne hajlandó az urnákhoz járulni, és ezzel párhuzamosan újból jelentős előnyre tett szert a Fidesz-MPSZ riválisaival szemben. Bár az MSZP-vel szemben a teljes népességben most kimutatott 10 százaléknyi többlete elmarad attól, amit tavaly, a megszorító intézkedések bejelentése után mért a Medián.

Érdekes ellentmondás, hogy míg egyfelől újból növekszik a Fidesz és az MSZP támogatottsága közötti különbség, másfelől 54-ről 51 százalékra csökkent azoknak az aránya, akik szerint Gyurcsánynak le kellene mondania, és 39-ről 42-re nőtt azoké, akik szerint nem.

Orbán vesztett népszerűségéből

A januári politikusrangsort tekintve talán az a legfeltűnőbb jelenség, hogy miközben a Fidesz támogatottsága újra nőtt, Orbán Viktor pártelnök népszerűsége október óta kissé visszaesett a Medián adatai szerint. Gyurcsány Ferenc tetszési indexe viszont a jelek szerint nemigen tud lejjebb kerülni az elhíresült őszödi beszéd nyilvánosságra kerülését követően elért 33 százalékos mélypontnál.


Sólyom a legnépszerűbb

A politikuslistát egyébként Sólyom László vezeti, a második helyen pedig több hónapos szünet után megint Szili Katalin házelnök található.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik