Belföld

Százmilliós ÁNTSZ-bírság

Több mint 106 millió forint bírságot szabtak ki eddig a hatóságok a november végén indított élelmiszer-biztonsági akciók során.

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal koordinációjával zajló karácsonyi ellenőrzésekben a tisztiorvosi szolgálat helyi szervezetei fokozott ellenőrzéseket végeztek, illetve végeznek. Az akció keretében összesen 7696 egységet ellenőriztek a szolgálat tisztiorvosai és közegészségügyi felügyelői.

Az üzletekben, vendéglátóhelyeken 433 kifogásolható tételt találtak, a legtöbb szabálytalanságot a fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idő lejártával kapcsolatban állapították meg. A hatóságok 1468 alkalommal szabtak ki bírságot, több mint 106 millió forint összértékben, ezek többsége úgynevezett élelmiszer-minőségvédelmi bírságolás volt.

Az ÁNTSZ az ellenőrzések során kiemelt figyelmet fordított a nagy forgalmú helyekre, bevásárlóközpontokra, karácsonyi alkalmi vásárokra, a vasútállomások és az autóbusz-pályaudvarok, bevásárlóturizmussal érintett határátkelőhelyek környezetében működő étkeztető és vendéglátó egységekre.

Az ÁNTSZ munkatársai sok problémát tártak fel a déligyümölcs-aszalványok vizsgálata során, továbbá magas morfintartalma miatt négy máktételt is ki kellett vonni a forgalomból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik