Belföld

Kupa Mihály kivonul a politikából

A Centrum párt vezetője nem indul újra az elnöki posztért. Mivel a félszázalékos támogatottság alá zsugorodó pártnak nincs más embere, aki átvehetné a politikus helyét, valószínűleg nincs esélye a túlélésre.

A Magyar Hírlap információi szerint Kupa Mihály nem indul a Centrum Párt elnöki posztjáért a január 27-i tisztújító kongresszuson. Indoklása szerint elege van a politikából. A pártelnök csalódottsága érthető, hiszen a négy évvel korábban elért 3,9 százalékos eredmény után 2006-ban a párt az egy százalékot sem érte el, összesen 0,4 százalékot kapott.

A most 66 éves politikus 1991–1994 között MDF-es majd független parlamenti képviselő volt. 1998-ban választókerületéből, Tokaj-Hegyaljáról szintén függetlenként sikerült a parlamentbe kerülnie. 1984-től a pénzügyminisztérium államtitkára, 1990–93-ig pénzügyminiszter volt, a költségvetési, adó- és pénzügyi bizottság tagjaként is működött.

2001-től a Centrum Párt elnöke. Bár csak 11 alkalommal szólalt fel az Országgyűlés ülésein, általában a kormánypolitikát bírálta. 2001 decemberében az ügyészségek anyagi és politikai függetlensége mellett érvelt. 2000 novemberében kritizálta a kormány forráselosztási elveit, mert úgy vélte, hogy az túl sok pénzt juttat sportra, és keveset az egészségügy részére. 1998 szeptemberében bírálta a nyugdíjpolitikát. 2000 februárjában visszautasította az MDF ajánlatát, hogy csatlakozzon a párt frakciójához. Kormánykritikája aktív közéleti tevékenységgel párosult. 2001 februárjában elnökletével alakult meg a Harmadik Oldal Magyarországért párt, ami a 2001 novemberében létrejött Centrum Párt alapját jelentette. 1998 végén egyik kezdeményezője volt a tokaj-hegyaljai borvidékek és bortermelők pénzügyi megsegítésének. Több elektronikus társadalommal foglalkozó konferencia és előadás fővédnöke volt ez idő alatt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik