Pályán kívül

Meghalt Törös Olga

tőrös olga (tőrös olga)
tőrös olga (tőrös olga)

Hétfő hajnalban életének 101. évében elhunyt Szemerey Andorné Törös Olga olimpiai bronzérmes tornász.

 Fotó: mob.hu

A hírt a család erősítette meg a mob.hu-nak. Törös Olga csak húszévesen, a Debreceni Torna Egyletben kezdett versenyszerűen szertornázni, majd miután 1935-ben felvették a Testnevelési Főiskolára, már a TF színeiben készült fel a berlini játékokra, amelyre aranyéremre is esélyesként utazott ki a csapat, ám végül harmadik lett.

A kiváló sportoló – aki tavaly augusztusban ünnepelt 100. születésnapját – később Kecskeméten sikeres edzőként dolgozott. 2011-ben a Magyar Olimpiai Bizottság Nők a sportban tagozata életműdíjjal tüntette ki, tavaly pedig Kecskemét díszpolgára lett.

„Olga néni bámulatos életútja mindannyiunk számára példaértékű (nekem mint korábbi tornásznak különösen), és nem csupán az 1936-os berlini olimpia sikere miatt, amelyről a tornászcsapat tagjaként bronzéremmel tért haza. A Magyar Olimpiai Bizottság Nők a sportban bizottsága nem véletlenül tüntette ki életműdíjjal 2011-ben, mert, mint valamennyien tudjuk, tornászok és atléták egész generációját nevelte fel Kecskeméten, évtizedekre garantálva a magyar sikereket” – írta még tavaly, a századik születésnapra Borkai Zsolt, a MOB elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik