Belföld

Módosult a munkanélküli segély összege

Módosult az egy családnak kifizethető munkanélküli segély összege, ezt a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a nettó minimálbérben, azaz 53 915 forintban határozta meg - közölte a tárca szakállamtitkára.

Azért kellett módosítani a munkanélküli segély összegét, mert “úgy tűnt, a munka ellen hat, ha a támogatás összege magasabb, mint ha valakit minimálbéren foglalkoztatnak” – fogalmazott Forgó Györgyné. Ha egy nagy létszámú családban senkinek nincs jövedelme és a segély összege magasabb a nettó minimálbérnél, akkor a minisztérium három hónapi közmunkában való részvételi lehetőséget biztosít az érintettnek. A családi pótlékról szólva elmondta, hogy annak összege 6,2 százalékkal emelkedett ez évtől.

Danks Emese kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján azt jelentette be, hogy az év első napjától 7,2 százalékkal nőtt a gyed összege, a gyes 26 830 forintra emelkedett, a nyugdíj pedig négy százalékkal nőtt.

Az előrefizetős, kártyás villany- és gázfogyasztást mérő készülékeket nemcsak az adósságkezelési programban részt vevők, hanem a lakásfenntartási támogatásban részesülők is igényelhetik január 1-jétől – mondta Forgó Györgyné.

Rámutatott: ez azok számára jelent segítséget, akik elmaradtak a villany-, illetve gázszámla kifizetésével, így adósságot halmoztak fel. Ez a készülék lehetővé teszi, hogy az érintett előre rendezze a számlát – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik