Belföld

Tarlós: veszélyben az önkormányzati autonómia

Az elmúlt négy évben törvényes eszközökkel bár, de erős pénzügyi függőségbe kerültek az önkormányzatok – fogalmazott Szita Károly. Tarlós a a fővárosi elvonásokról beszélt a Fidesz és a Fidelitas szervezésében megtartott önkormányzati konferencián.

Tarlós István, a fővárosi közgyűlés Fidesz-frakciójának vezetője szerint kétséges az önkormányzatok autonómiájának jövője. Szerinte ma egy “rossz”, 1994-ben módosított önkormányzati törvény alapján kell dolgozniuk, amelyben nincs összehangolva az önkormányzatok hatásköre és felelőssége – mondta.


A politikus a főváros helyzetéről azt mondta: 2010-ig 23,5 milliárd forinttal lesznek kénytelenek a működési költségeket csökkenteni. Jelentős elvonás várható idén is: az oktatástól 1,7 milliárd forintot, az egészségügytől 500 milliót, a kultúrától és a városüzemeltetéstől 1,8-1,8 milliárdot, míg a civil szférától 1 milliárdot kívánnak elvenni.


Pénzügyi függőség

Szita Károly, Kaposvár polgármestere szerint az elmúlt négy évben 450 milliárd forintot vont ki az állam az önkormányzati szférából, ami azt jelenti, hogy döntési szabadságuk ugyan van az önkormányzatoknak, de a végrehajtáshoz nincs meg a fedezet. Az Alkotmány és az önkormányzati törvény is jogi függetlenséget biztosít, „ugyanakkor az elmúlt négy esztendőben elindult egy olyan folyamat, amely a jogi függetlenséget jogszerűen, nem törvénysértően, mégis egy nagyon erős (…) pénzügyi függő viszonnyá alakítja át” – fogalmazott.


Az Állami Számvevőszék adatait idézve Szita Károly elmondta: míg 2002-ben az önkormányzatok adósságállománya 265 milliárd forint volt, addig 2004-ben 343 milliárdra, 2005-re pedig már 418 milliárdra nőtt.


Az oktatás támogatása

Mindkét várospolitikus kitért az oktatás helyzetére, amelynek nagy gondja – álláspontjuk szerint – az, hogy az állam már ötven százalék körülire, vagy ez alá csökkentette a normatív támogatás összegét. Szita Károly azt hangsúlyozta: az állam “nem ismeri el” a dologi kiadásokat, de “nem ismeri el” az iskolákban dolgozó technikai személyzetet sem.


Tarlós István úgy vélte, az oktatás területén a bérek finanszírozása is nehézségeket okoz. Azt javasolta, hogy az állam közvetlenül utalja a bért a közalkalmazottaknak, így a pedagógusoknak is. Mint mondta, az állam ettől menekül, mert nem akar szembesülni az általa okozott pénzügyi nehézségekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik