Belföld

Iskolabezárás ellen tüntettek a fővárosban

A Kossuth Zsuzsa Humán Szakközépiskola és Gimnáziumért demonstrált több száz diák és pedagógus pénteken a fővárosban. A tüntetők petíciót adtak át a fővárosi önkormányzat illetékeseinek tiltakozásul intézményük tervezett megszüntetése ellen.

“Ápolós kell, mentős kell, szülésznő kell, ne vedd el” írták egyik transzparensükön a demonstrálók utalva a szakközépiskola egyik képzési profiljára, s közben ütemes “nem hagyjuk! nem hagyjuk!” kiáltással kívánták jobb belátásra bírni a fővárosi önkormányzatot, hogy ne szüntesse meg az 1918-ban alapított intézményt.

A fővárosi önkormányzat illetékeseinek átadott petíciójukban a szülők, diákok és pedagógusok kifogásolták, hogy az intézmények átszervezéséről szóló tervezet készítői nem is jártak a több mint 800 gyermeket oktató iskolában, az átalakítás előkészítése szinte titokban, a szülők és tanulók tájékoztatása nélkül történt, s az előkészítésbe nem vonták be az érintett iskolák igazgatóit sem. Nem tartják elfogadhatónak azt sem, hogy az iskola háromféle képzési profilja különböző intézményekbe kerüljön.

John Emese, a főváros oktatási bizottságának SZDSZ-es alelnöke azt mondta, hogy az átalakítás mintegy 500 pedagógust érinthet. Hozzátette: nem szeretnének szakmákat megszüntetni, ő az egyeztetési folyamatban azon lesz, hogy erre semmiképpen ne kerüljön sor. A diákok osztályközösségben maradva kerülnek át az utódiskolákba, ahol ugyanazt a szakmát tanulhatják ugyanolyan, vagy jobb feltételek mellett – fűzte hozzá.

A döntést a fővárosi közgyűlés hozza majd meg február végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik