Élet-Stílus

Veszélyben vannak a rákbetegek rokonai is

A közös gének és a hasonló életmód növeli a betegség kialakulásának valószínűségét.

Egy daganatos betegség nem csupán ugyanannak, de más ráktípusnak a kialakulási kockázatát is növelheti a közeli hozzátartozók körében – állítja egy új olasz-svájci tanulmány, melyet 23 ezer ember bevonásával készítettek.

A vizsgálat, amelyet az Annals of Oncology című folyóiratban közöltek, 12 ezer páciens nyomon követésével készült, akik testük különböző részében küzdöttek a rákkal. Ezen páciensek adatait 11 ezer olyan emberével vetették össze, akik nem voltak rákosok – adta hírül a BBC hírportálja.

A kutatók a résztvevők családi kórtörténetére, különös tekintettel az elsőfokú – vagyis a génjeink nagyjából 50 százalékában osztozó – rokonaikra (szülő, testvér, gyermek) vonatkozóan gyűjtöttek információkat. Az eredmények szerint azoknál a résztvevőknél, akiknek valamelyik elsőfokú rokona gégerákkal küzdött, a normálisnál háromszor nagyobb volt a kockázata a száj- és garatrák kialakulásának.

A száj- és garatrákos közeli hozzátartozóval rendelkező páciensek esetében a normálisnál négyszer magasabb volt a nyelőcsőrák kockázata, míg a közeli rokonságban álló nőknél az emlőrák előfordulása duplájára növelte a petefészekrák esélyét. A férfiak esetében 3,4-szeresére növekedett a prosztatarák kockázata, amennyiben valamelyik elsőfokú hozzátartozójuk húgyhólyag ráktól szenvedett.

A Cancer Research UK nevű szervezetnél dolgozó Jessica Harris szerint a rák kockázatának mértéke a szülőktől örökölt gének, az életmód és a környezet kombinációjától függ. „A legfőbb dolog, amit az ember tehet a megelőzés érdekében, hogy nem dohányzik, csökkenti az alkoholfogyasztást, és igyekszik formában maradni a rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend révén” – mondta a szakember.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik