Belföld

Gyurcsány megvédte Molnárt

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint a kórházlistával és ágyszámokkal kapcsolatban az egészségügyi miniszter csak az alapjavaslatot tette meg, és az a normális, ha a vélemények alapján az eredetitől eltérő javaslat születik majd.

Az eddig elhangzott álláspontok között több is van, amely megfontolásra érdemes, mert “hozzátesz, pontosít, korrigál” – mondta a kormányfő. Hangsúlyozta: az egészségügyi miniszter által a Regionális Egészségügyi tanácsoknak (RET) kiküldött kórházlista és ágyszám javaslat nem lezárt egy folyamatot, hanem megnyitotta azt.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy a kormány figyel az eddig elhangzott véleményekre, kritikákra. A kormányfő úgy látja, érdemes megfontolni a kórházigazgatók, polgármesterek, és parlamenti képviselők véleményét is, akik az elmúlt napokban nyilatkoztak az egészségügyi miniszter javaslatáról. Példaként Komárom-Esztergom megyéből, Békés megyéből és több településről, Mezőtúrról, Kisbérről érkezett szakmai véleményeket említett.

Kijelentette: a javaslatnak illeszkednie kell a reformfolyamat egészének filozófiájába és logikájába, valamint ennek részeként csökkentenie kell a területi különbségeket egy régión belül. Megjegyezte, vannak olyan számítások, amelyek szerint egy régión belül a megyék között létezik arányosabb számítás, mint a mostani. Ezt az arányosítást most a RET-eknek kell elvégezniük – közölte.

Gyurcsány Ferenc leszögezte, garantálni akarják, amit a törvényben ígértek, vagyis, hogy 30-35 kilométeren belül mindenki kórházba juthat. Arra kérdésre, hogy érinti-e a vita a koalíciót, a miniszterelnök nemmel válaszolt. A kormányfő beszélt arról is: azt kéri az egészségügyi minisztertől, ha esetleg valamelyik regionális egészségügyi tanácsban nem tudnak megegyezni és visszakerül hozzá a döntés joga, akkor kérje ki a helyi szakmai és önkormányzati vezetők, parlamenti képviselők véleményét. Az lenne a legjobb, ha regionális szinten megegyezés születne. “Az odamondogatás, üzengetés a szakmai vitát nem segíti, nem visz közelebb a megegyezéshez” – vélekedett, hozzátéve: “ne tekintse senki tabunak a vitát, számoljanak, érveljenek, mert szakmai alapon kell dönteni”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik