Belföld

Leszavazhatja Demszkyt a fővárosi MSZP

Aligha szavazza meg a fővárosi MSZP Demszky Gábor költségvetési koncepcióját a január végi közgyűlésen – nyilatkozta Steiner Pál frakcióvezető az MTI-nek. Az MSZP egyeztetést javasol.

Steiner Pál az MTI-nek elmondta, hogy a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésén jelezte Demszky Gábornak: egyeztetésekre van szükség a benyújtott anyagról. Komoly viták vannak ugyanis a koalíciós partnerek között. “A koncepciót nélkülöző koncepció alapelveivel egyetért” az MSZP-frakció, de a fejlesztési, a működtetési elképzelések, különösen a kultúra és az oktatás terén, jelentős kiegészítésre szorulnak. A szocialista politikus “elképzelhetőnek tartja”, hogy tartózkodnak a szavazásnál, ha Demszky Gábor a jelenlegi formájában terjeszti az anyagot a közgyűlés elé.

Lakos Imre, az SZDSZ budapesti elnöke helytelennek tartja, hogy a sajtó nyilvánossága előtt vitáznak a koalíciós felek. Hozzátette, hogy az alá nem írt, de kölcsönösen érvényesnek tekintett koalíciós szerződés a koalíciós egyeztető tanács hatáskörébe utalja a vitás ügyeket. Úgy vélte, hogy a költségvetés-készítési időszakban a büdzsé formálása sokkal fontosabb ügy lett volna, mint a személyi kérdések, az hogy ki lesz még főpolgármester-helyettes.

A szabaddemokrata politikus megjegyezte, hogy szerinte “sok gyakorlati jelentősége már nincs a költségvetési koncepciónak”. Mintegy másfél hónappal a büdzsé véglegesítése előtt ugyanis inkább a költségvetésről, s nem annak koncepciójáról kellene egyeztetni. A költségvetési tárgyalások azonban még meg sem kezdődtek a koalíciós partnerek között – fűzte hozzá.

Annak kapcsán, hogy a hétfői kabinetülésen kiderült az is: az állam ötmilliárd forinttal kevesebb pénzt ad az idei 15 milliárd forintos fővárosi útfelújítási programhoz, a politikus leszögezte: “A kampánynak vége, az idei költségvetésnek a tényekre és nem a vélelmekre kell épülnie”. Mint mondta, ez is egy olyan kérdés, amit a koalíciós egyeztető tanácsban kellene őszintén tárgyalni.

Lakos Imre hangsúlyozta, “ebben a helyzetben a koalíció nem engedheti meg magának, hogy nem beszél őszintén a problémákról”. Hozzátette, hogy maximum 20 százalék lehet az útfelújítási tervben az a mozgástér, amivel a kivitelezőkkel folytatandó alku során csökkenhet a vállalási ár.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik