Belföld

Óriásaquapark épül Budapest vízbázisán

A fővárosban épül Európa második legnagyobb aquaparkja 17 miliárd forintért.








Óriásaquapark épül Budapest vízbázisán 1




Fürdőkörkép

Tájékozódjon a hazai fürdők állapotáról, az infrastrukrúráról és az árakról a kép-galériával kiegészített FN Fürdőkörképből >

Óriásaquapark épül Budapest vízbázisán 1
Óriásaquapark épül Budapest vízbázisán 3

Az Aquaworld Vizibirodalom és Ramada Plaza Hotel elkészülésekor az Amszterdamban működő után a második legnagyobb lesz a kontinensen, műszaki kialakításában pedig olyan speciális, az űrkutatás során kifejlesztett eljárásokat is alkalmaznak, amelyek ritkaságszámba mennek az egész világon – állítja a fejlesztőcég által kiadott közlemény.

A Vízibirodalom mintegy 17 milliárd forintos költséggel az újonnan épülő északi M0-s Duna-híd pesti hídfője mellett, egy csaknem 9 hektáros területen várja majd a látogatókat 2008 nyarától. A fejlesztés az InterEstate Ingatlanfejlesztő Zrt. beruházásában, hazai és külföldi bankok finanszírozásával történik. A vízi sportok és a wellness-szolgáltatások egyedülálló választékát nyújtó élményközponttal együtt épül meg az ötcsillagos besorolású Ramada Plaza hotel is. A luxusszálló közvetlenül az Aquincumi híd lejárójánál lesz. Pfandler Katalin, az AquaWorld Zrt. elnök-vezérigazgatója azt ígérte: örökpanorámás lesz az épület, mert a terület Budapest vízbázisán helyezkedik el, így nem lehet oda építkezni.”













Óriásaquapark épül Budapest vízbázisán 4


Óriásaquapark épül Budapest vízbázisán 5
Látványterv az élményparkról
Óriásaquapark épül Budapest vízbázisán 3



A pozitív jelzőkkel nem fukarkodó irat többek között leszögezi: az épületegyüttes Budapest fürdővárosi hagyományait megújító új idegenforgalmi szimbóluma lehet Magyarországnak. Az épületegyüttes ugyanakkor távolkeleti stíluselemekkel készül el. A keleties, trópusi hangulatról a medencék által körülölelt monumentális Angkor-romtemplom és függőhídrendszer, a dús trópusi növényzet, valamint a mandala-medence és a csendesfürdő nyugodt, relaxációra alkalmas világa gondoskodik – írja a közlemény. Az építést beharangozó tájékoztatón elhangzott: a beépített technológia „űrtechnológiás” lesz. A fejlesztők – úgy látszik – maguk is megilletődtek saját beruházásukkor: a sajtótájékoztatón bemutatott reklámfilmet lelkesen megtapsolták.









Óriásaquapark épül Budapest vízbázisán 1



A beruházás számai
Az építési költség összesen 17 milliárd forint, ennek 20 százalékát álja a cég, a többia többit a CIB Bank és a Hypo Alpe Adria adja. Naponta 6000 vendéggel számolnak, és a tervek szerint 350 fő dolgozik majd a komplexumban.

Óriásaquapark épül Budapest vízbázisán 1
Óriásaquapark épül Budapest vízbázisán 3

A vízi élményközpontot 73 méter átmérőjű, 7 emeletnyi magas óriási kupola fedi. A hatodik emelet magasságából induló csúszdákhoz panorámalift szállítja a vendégeket, akik összesen 900 méter hosszú csőrendszeren keresztül jutnak vissza a fedett fürdőtérbe. Világszerte ritkaságnak számít a kupola alatt elhelyezkedő különleges szörfmedence. A fürdőszintből emelkedik ki 7 emelet magasan a szálloda, amely 261 szobával, 48 lakosztállyal, 550 fős konferenciateremmel, több étteremmel és dunai panorámával várja a vendégeket – ezzel az egyik legnagyobb lesz az országban.


Dercze: Újpest a világ köldöke


Dercze Tamás, a fejlesztésnek helyet adó Újpest polgármestere ezzel kapcsolatban elmondta: mindenki tudja, hogy Újpest a világ epicentruma és köldöke, ezért az itteni beruházások az egész országnak fontosak. A beruházó céggel kapcsolatban pedig megemlítette, hogy már 560 lakást épített a kerületben. Hozzátette: a területre jöttek volna más beruházók is, de nekik nem adták oda, mert nem akartak még egy bevásárlóközpontot. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta: valószínűleg lesznek közöttük zsörtölődések. Ezzel kapcsolatban Pfandler megköszönte a polgármester eddigi segítségét, és reményét fejezte ki, hogy az kitart a továbbiakban is mellettük az épitkezés ideje alatt is.


A sajtótájékoztatón Pfandler elmondta: Nyugat-Európában minden egymillió főre jut egy ilyen élményfürdő, a fejlesztők pedig ugyan úgy gondolják, hogy ott „magasabb az életszínvonal, és kevesebbet is kell dolgozni”, de azért hazánkban is hasonló fejlődésre számítanak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik