Belföld

Vényköteles lesz az Algopyrin

Még ebben a hónapban vényköteles lesz az Algopyrin, a Demalgon, a Gemicid és a Quarelin, ugyanakkor majd 300 gyógyszer kapható lesz a patikán kívül is. A benzinkutak polcaira elsősorban ártalmatlan vitaminok és orrcseppek kerülnek, de kapható lesz számos láz- és fájdalomcsillapító is.

A patikaliberalizáció miatt felülvizsgálta az Egészségügyi Minisztérium a nem vényköteles gyógyszereket is, ekkor döntöttek arról, hogy csak receptre lehet majd kapni a négy fájdalomcsillapítót. Ezeknek a szereknek ugyanis súlyos mellékhatásai is vannak, vesekárosodást és vérképeltérést okoz. Az Európai Unió legtöbb országában egyébként a négy gyógyszer csak orvosi rendelvényre kapható, Franciaországban és a Skandináv országokban ki is vonták a forgalomból.

Gyógyszerlista

Bár az Országos Gyógyszerészeti Intézet decemberre ígérte, mégis csak most tette közzé a patikán kívül is árusítható gyógyszerek listáját. A 289 készítmény többsége vitamin, orrcsepp, köptető szirup, illetve meghűlés elleni forró ital. A szupermarketekben és a benzinkutakon ezek mellett kapható lesz még láz- és fájdalomcsillapító is.


Horváth Ágnes az egészségügyi tárca államtitkára elmondta, hogy a lista folyamatosan felülvizsgálják kerül, így bővülhet vagy esetleg szűkülhet is. Az elárusító helyeknek, amelyek gyógyszert akarnak árulni, az ÁNTSZ-nél kell kérni az erre vonatkozó engedélyt.

Túladagolás-veszély

A FigyelőNet által megkérdezett gyógyszerészek szerint nem az egyes készítményekkel lesz a baj, hanem a gyógyszerek kombinációi okozhatnak majd túladagolást. Például a beteg vesz egy a reklámokból jól ismert lázcsillapítót meg egy torokfájás elleni szirupot, melyeknek hatóanyagai azonosak, azaz ha beveszi mindkettőt, összeadódnak, és túladagolás léphet fel. A gyógyszerészek szerint a patikákban bár megvásárolható két hasonló hatóanyag-tartalmú szer, de a patikus legalább felhívja a figyelmet a kockázatokra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik