Szórakozás

Megrótt a bíróság egy francia nőt, mert nem szexelt a férjével

PhotoAlto/Frederic Cirou/Gettyimages - Illusztráció
PhotoAlto/Frederic Cirou/Gettyimages - Illusztráció
A szexmentességet a házassági kötelezettségek „súlyos és ismételt megszegéseként” értékelték.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult egy francia nő, miután a francia bíróságok úgy döntöttek, hogy kötelessége lefeküdni a férjével – jelentette a helyi sajtó. Az ügy a meg nem nevezett 66 éves nő válási ügye miatt került a francia bíróságok elé, és 2019-ben egy versailles-i fellebbviteli bíróság úgy ítélte meg, hogy az ő a hibás fél, aki miatt véget ér a házasság, mert nem volt hajlandó szexelni a férjével.

A döntést, hogy a nő nem teljesítette házastársi kötelességét, később helybenhagyta a francia semmitőszék (Cour de cassation) is. A döntés szerint a férj számára elviselhetetlenné vált a házasság azzal, hogy felesége nem volt hajlandó lefeküdni vele, és a szexmentességet a házassági kötelezettségek „súlyos és ismételt megszegéseként” értékelte.

A nő felháborodott az ítélet miatt, igazságtalanak és idejétmúltnak nevezte azt, és két nőjogi szervezet szerdán bejelentette, hogy a feleség ügyét az európai uniós bíróság elé vitték. A két szervezet közleményében kijelentette, hogy az „ódon” döntés megtagadja a nőktől a jogot, hogy ők döntsenek arról, hogy szexuális kapcsolatba akarnak-e lépni házastársukkal, hozzátéve, hogy nem szabadna, hogy a házasságnak egyet jelentsen a szexuális szolgasággal.

Hasonló döntés már korábban is született Franciaországban.  2011-ben egy francia bíróság tízezer eurós kártérítés megfizetésére ítélt egy 51 éves férfit, mert nem volt hajlandó szexelni feleségével, és válóperük alatt is az a döntés született, hogy emiatt ő a felelős a házasság felbomlásáért

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik