Nagyvilág

Egy kínai férfinek 2,2 milliót kell fizetnie elvált felesége házimunkájáért

Getty Images
Getty Images

Mérföldkőnek számító ítéletet hozott egy pekingi bíróság, amely a válóper során arra kötelezett egy férfit, hogy – a havi tartásdíjon túl – kárpótlást fizessen volt feleségének a házasságuk alatt elvégzett házimunkáért. A nő az öt éven át végzett otthoni feladatokért 2,2 millió forintnak megfelelő összeget kap.

A 2015-ben kötött házasság felbontását a férj kezdeményezte, a feleség először vonakodott a válástól, majd kártérítési igényt nyújtott be arra hivatkozva, hogy a férfi házasságuk alatt semmiféle házimunkát nem vállat, és a gyerekük gondozásából sem vette ki a részét.

Az első ilyen döntés Kína új, idén hatályba lépett polgári törvénykönyvének megfelelően születhetett meg, az új törvény szerint a házastárs váláskor jogosult kártérítést kérni, ha nagyobb részt vállalt a gyermeknevelésben, az idős rokonok gondozásában, vagy biztosította a partnere munkájához szükséges hátteret.

Az ítélet heves vitákat váltott ki a házimunka értékéről a közösségi médiában, a Weibo mikroblog vonatkozó bejegyzéseit több mint 570 millió alkalommal tekintették meg. Többek szerint a megítélt összeg túl kevés ötévnyi házimunkáért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik