Belföld

Az SZDSZ ellenzi a debreceni Trianon-ünnepséget

A liberálisok mélységesen elítélik a Trianon-szindrómát, és a debreceni önkormányzat etikai bizottságához fordulnak, hogy mi alapján rendez Trianon-ünnepséget a város – közölte az SZDSZ megyei elnöke.

Az SZDSZ-es politikus abban nem lát kivetnivalót, hogy például a Jobbik megemlékezést tartott Debrecenben, de abban már igen, hogy az önkormányzat szervez hivatalos ünneplést, koszorúzást. Gadus István szerint „Trianon borzalmas emlék” a magyar történelemben, de jelenleg nem nemzeti ünnep, s június 4-e nem is emléknap. Ezért – mint közölte – kezdeményezi, hogy az önkormányzat etikai bizottsága vizsgálja ki mi alapján rendez ünnepséget a város.

Gadus szerint konszenzuson alapuló ünneplési rendet kell kialakítani, már csak azért is, mert – mint mondta – Kósa Lajos minden debreceni polgármesterének tekinti magát. Levélben fordul ugyanakkor a honvédelmi miniszterhez arra várva választ: a honvédség helyőrségei milyen rendszer alapján vesznek részt különböző városi rendezvényeken. Az ügy előzménye, hogy vasárnap a Jobbik mozgalom tartott megemlékezést a Magyar fájdalom szobránál, hétfőn pedig, a trianoni évfordulón a városi önkormányzat rendez koszorúzást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik