Közélet

Karácsony: Hiába Orbán ígérete, még mindig nem egyeztettek az önkormányzatok kompenzációjáról

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Továbbra is teljes bizonytalanságban tartja a kormány az önkormányzatokat – kezdi Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely főpolgármester. Mint írja: a bevételek elvonásáról szóló kormánydöntés akkor született, amikor már javában tervezték a települések az idei költségvetést. Szerinte „aggasztó, hogy az önkormányzatoktól ily módon elvett pénzt eddig csak igen kis részben költötte a kormány az egészségügyre, munkahelyteremtésre és a rászorulók megsegítésére, ami az elvonás tényén túlmenően is elfogadhatatlan”.

A miniszterelnök ígéretet tett, hogy a kormány a 25 ezer lakosnál népesebb városok vezetőivel január végéig egyenként egyeztet az elvett iparűzési adó kompenzálásáról. Ez mind a mai napig nem történt meg. A költségvetést a törvény szerint február 15-ig kell elkészíteni és bemutatni, de ebben a pillanatban a városvezetők csak a kiadási oldalt tudják tervezni, a bevételit nem

– írja Karácsony, aki szerint „egészségügyi és gazdasági vészhelyzetben mindennél fontosabb lenne a kiszámíthatóság. „A célunk közös: fenntartani az óvodákat, bölcsődéket, rendben tartani a közterületeket, elszállítani a szemetet, támogatni az idős- és családvédelmi intézményeket, a háziorvosi rendszert, a tömegközlekedést, a helyi művészeti- és sportéletet. Közösen működtetni az országot, melynek mindannyian részei vagyunk” – fogalmaz. Karácsony Gergely szerint az önkormányzati szövetségek továbbra is kérik az egyeztetési lehetőséget. „Égetően szükségük van kompenzációra, hogy a magyar települések szolgálni tudják polgáraikat” – írja.

Kapcsolódó
Teljesen kiszolgáltatottá teszi az ellenzéki városokat Orbán Viktor bejelentése
Számításunk szerint a városok a bevételük több mint nyolcadát bukják el, míg a fővárosi önkormányzat közel az ötödét, 18 százalékát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik