Tudomány

Űrtörténelmet írt a Virgin Orbit

A Virgin Orbit egy repülőgép szárnyai alól indított rakétával állított pályára műholdakat – írja a BBC-re hivatkozva az MTI.

Richard Branson űrvállalata ezzel történelmet írt.

A rakétát vasárnap indították el egy régi 747-es szárnya alól. Az űreszköz tíz kis műholdat szállított.

Ez volt az első alkalom, amikor sikeresen bocsátottak fel egy repülőgépről egy űrrakétát. A Virgin Orbit csapata már tavaly májusban próbálkozott hasonlóval, akkor azonban egy hiba miatt a kísérlet meghiúsult.

Patrick T. FALLON / AFP

Vasárnap minden az elvárásoknak megfelelően alakult. A Cosmic Girlnek nevezett, módosított 747-es a kaliforniai Mojave sivatagból szállt fel helyi idő szerint 10:50-kor a Csendes-óceán felé. Nagyjából egy órával később a 10 500 méter magasan szálló gép élesen jobbra dőlt, és elengedte a szárnya alá erősített, 21 méter hosszú rakétát. Másodperceken belül a rakéta motorja, a LaucherOne beindult, rakéta pedig elindult az űr felé. Néhány órával később megerősítették, hogy mintegy 500 kilométer magasan kiengedte a műholdakat.

„Az űr egy új kapuja nyílt meg éppen” – mondta Dan Hart, a Virgin Orbit igazgatója. Richard Branson 2009 óta keresi azt a technológiát, amellyel betörhet a műholdiparba, először 2012-ben, a farnborough-i nemzetközi légi kiállításon mutatta be elképzeléseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik