Belföld

Az MSZP nem büntet Garamhegyi leszavazásáért

Nem bünteti meg az MSZP-frakció azokat a képviselőket, akiknek a távolléte miatt az Országgyűlés nem szavazta meg Garamhegyi Ábel államtitkár interpellációra adott válaszát. Erről az MSZP két frakcióvezető-helyettese beszélt csütörtökön az MTI-nek.

Göndör István és Varju László is úgy látta, hogy az államtitkár válaszának leszavazása szervezési probléma miatt történt, technikai malőr volt. Göndör István azt mondta: a hétfői frakcióülésen fel fogják hívni a frakciótagok figyelmét, hogy a szavazásoknál fokozottan figyeljenek. A politikus elmondta, hogy a frakciószabályzat nem tér ki az ilyen esetekre, a házszabályban van a szavazásokkal kapcsolatos rendelkezés.

Varju László, aki a frakcióigazgatói posztot is betölti, elmondta: a jövő hétfőn javasolni fogja a képviselőcsoportnak, hogy az esetet vizsgáltassa ki a frakció etikai bizottságával. A frakciószabályzat szerint szankcióval, pénzbüntetéssel jár az, ha egy képviselő eltér a frakció alapelveitől, azaz engedély nélkül a frakció álláspontjával ellentétesen szavaz.

Garamhegyi Ábelt, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium államtitkárát Firtl Mátyás (KDNP) a decemberi schengeni határnyitás kapcsán interpellálta amiatt, hogy a határ menti településeket a szomszédos országokkal gyakran semmilyen, vagy csak használhatatlan utak kötik össze.

Az államtitkár válaszában elismerte, hogy a megszakított közlekedési kapcsolatokat újjá kell építeni. Hozzátette: a kormány már eddig is számos intézkedést hozott és számos előkészületet tett ez ügyben.

Válaszát sem az ellenzéki képviselő, sem az Országgyűlés nem fogadta el. A Ház 136 igen, 140 nem szavazattal, tartózkodás nélkül utasította el a választ. A parlamenti jegyzőkönyv szerint a nemmel szavazó képviselők között nem volt kormánypárti képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik