Belföld

Képtelenek rendezni az adósságaikat a kórházak

Keveset segít a kórházakon, hogy vasárnaptól tízezer forinttal, 146 ezerre nőtt a gyógyításért járó alapdíj összege, az nem kompenzálja az egy éve kezdődött eladósodást – írja a Világgazdaság.

Tavaly júliusban az akkori szint 95 százalékán befagyasztották a tb által finanszírozott teljesítményeket, majd az energia- élelmiszerár-, az áfa- és a kötelező 3 százalékos béremelés jelentős eladósodáshoz vezetett. Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség elnöke felmérésük alapján elmondta a lapnak: az intézmények kétharmada küzd adóssággal, óvatos becslések szerint az megközelíti az 50 milliárd forintot.


Az 53 milliárd forint évi költségvetésű Semmelweis Egyetem lejárt szállítói tartozása megközelíti a 2,5 milliárd forintot. Egyelőre hatvan napon túli adósságuk nincs, ám ha a napi 60-80 millió forintra rúgó dologi kiadásokhoz nem lesz megfelelő bevételük, év végére csődállapot alakulhat ki, bár 450 főt elbocsátottak, és megszigorították a gyógyszerfelhasználást.

Súlyosbítja a helyzetet, hogy az áprilisi kapacitáscsökkentések és a területi ellátási kötelezettség nincs összhangban. A kiemelt kórházakhoz többlet-betegellátás került, ám ezzel arányosan nem nőtt a tb által finanszírozható teljesítménykeretük – írja a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik