Belföld

Mindent nyilvánosságra hoznak az őszi eseményekről?

Minden olyan közérdekű adatot nyilvánosságra hoznak a tavaly október 23-án és az azt követő időszakban történteket rendőrszakmai szempontból értékelő Papp-jelentésből, amely nyilvánosságra hozható – mondta Bencze József országos rendőrfőkapitány.

Morvai Krisztina, a Civil Jogász Bizottság vezetője június végén tudatta: a bizottság nyílt levélben követeli az őszi eseményekkel kapcsolatos vizsgálatok nyilvánosságra hozását a rendőri vezetőktől és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságától.

A rendőrség akkor azt közölte: a Papp Károly dandártábornok, ez időszakban Fejér megye rendőrfőkapitánya, azóta a Rebisz parancsnoka által vezetett vizsgálat az október 23-án és az azt követő időszakban történtek szakmai értékelését végezte el.

Nem nyilvános jelentés

A Papp-bizottság „megállapításait tartalmazó jelentés nem nyilvános” minősítésű, de tekintettel az érdeklődésre, Bencze József országos rendőrfőkapitány úgy döntött, hogy július 5-ig készüljön a jelentés állam- és szolgálati titkot nem tartalmazó, közérdekű részeiből nyilvánosság elé tárható kivonat, amit majd nyilvánosságra is hoznak.

Nem „ülnek rá” a Papp-jelentésre

Bencze József kijelentette: minden olyan közérdekű adatot nyilvánosságra fognak hozni, ami a Papp-jelentésben van, és nyilvánosságra hozható. „Időpontot nem tudok mondani, de biztos vagyok benne, hogy erre a jelentésre nem fogunk ráülni” – jelentette ki.

Hangsúlyozta: a jelentés nyilvánosságra hozatalakor egyúttal összefognak minden, az őszi események során történtekkel kapcsolatos tényt, például azt is, hogy hány rendőr és civil ellen indult eljárás, hol tartanak az eljárások, hány személyt keresnek, hányan sérültek meg, mik voltak a megállapítható hibák és hiányosságok, milyen intézkedéseket tettek és szándékoznak tenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik