Belföld koronavírus

Operatív törzs: vasalni is kell a textilmaszkokat

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elmondta, a járvány „mindenkinél szorongást és stresszt válthat ki”, ez pedig „az ünnepi időszakban még fokozódhat is”.

A bevásárlóközpontok „kritikus pontjai a fertőzés terjedésének”, ezért mindenki tartsa be a járványügyi előírásokat – figyelmeztetett Galgóczi, majd rátért a védőoltásokra.

Bár még nincs a hatóságok által engedélyezett vakcina Magyarországon, azt kérte, hogy mindenki csak hivatalos forrásból tájékozódjon a védőoltásokról és azok hatásairól, és csak a szakértők által adott információkat vegye figyelembe, amikor majd arról dönt, hogy beoltatja-e magát. Regisztrálni már lehet az oltásra vakcinainfo.gov.hu oldalon, ám mint elhangzott, ez jelenleg egyelőre egy „igényfelmérés”, és senkit nem kötelez semmire, ha regisztrál.

Egy újságírói megkeresés a maszkok hatékonyságáról érdeklődött, a válaszból megtudtuk, hogy az egyszer használatos sebészi maszkokat használat után el kell dobni, míg a textilmaszkokat „mosással és vasalással kell újra felhasználhatóvá tenni”.

Koronavírus - Még több hír a témában

Ajánlott videó

Olvasói sztorik