Élet-Stílus

Keresik a legjobb fiatal borászt

Arról, hogy ki kapja a legjobbnak járó díjat, bárki dönthet.

Ébredés után az első gondolatuk nem a kávé és a reggeli, hanem az időjárás: „vajon jön-e zivatar, a jégeső, biztos eleget süt majd a nap?”, és bármilyen körülmények között, gyakorlatilag álmukból felkeltve is, hosszú percekig mesélnek – csillogó szemmel – saját „gyermekükről”, az idei évjáratról.

Függetlenül attól, hogy feltörekvő tehetség, lelkes hobbista vagy komoly hagyományokkal rendelkező borász gyermeke, a fiatal borászokban is közös a szőlő és bor iránti szenvedély és hév. Tévedés ne essék, fiatal koruk ellenére ez náluk sem hirtelen jött mánia, ami hetek múlva tovaszáll, vagy egy egyszerű szakma, amit ideig-óráig szívvel-lélekkel csinálnak: ez hivatás, életforma.


Az időjárás idén kegyes volt

Az ehhez kapcsolódó élményekben és sztorikban a Fiatal Magyar Borászok versenyének borkóstolóján sem volt hiány, ahol többek között azt is megtudtuk, hogy az idei termésre nem lehet panasz. Pazar évet zártak a borászok, ellentétben a tavalyival, amikor az eső és a szokatlan hideg nagyon megnehezítette a dolgukat. 2011-ben viszont az időjárás szerencsére nagy meleggel és sok napsütéssel kárpótolta őket, így még az sem kizárt, hogy alapbornak készülő italokból is csúcsminőségű bor lesz.

És hogy mi lesz idén trendi?
Hogy melyik borásznak lesz esélye elnyerni a legjobbnak járó díjat, amit Magyarországon egyedülálló módon a fogyasztók dönthetnek el, nos arról megoszlanak a vélemények. Az összegyűlt borszakértők úgy tűnt, egyetértettek abban, hogy a rosé idén is tarolhat. Az elmúlt években ugyanis az egész világon változott a bort értő és értékelő közönség ízlése: szerintük ez itthon is érezhető, a testes vörösborok irányából most már egyre inkább a könnyedebb, jól iható borok felé tolódik az érdeklődés.

 

Miközben a szakértő közönséggel elmerültünk az esélyesek kortyolgatásában, és azonnal beleszerettünk a nagygombosi rosé gyönyörű rózsaszínjébe és a villányi Jackfall pincészet cabernet savignonjának különleges ízébe, közben megtudtuk, hogy idén a kézműves borok készítői is nagy eséllyel indulnak a borkedvelők körében.


Az illat, az íz és a harmónia is fontos

„Kialakulóban van egy olyan – főleg fiatalokból álló – borkedvelő réteg, aki a finom, minőségi borok mellett az igényességet keresi.” – mesélte Losonci Bálint, borszakértő. Vagyis nem elégednek meg annyival, hogy valami mondjuk finom, hanem mindenáron ki akarják nyomozni azt is, hogy miből készült és csak azzal érik be, amihez tökéletes alapanyagokat használtak. Ha valamit, akkor a kézműves borokat nekik találták ki, ezek ugyanis tisztán szőlőből készülnek, adalékanyagtól mentesen.

Az viszont, hogy a közönségnek végül a kísérletező kedvű, a lázadó, vagy éppen a klasszikus hagyományokat követő borász lesz-e a kedvence, a ma induló és december 31-ig tartó szavazáson válik csak el. Az ajánlási szakasz lezárta után, most a nagyközönség kap lehetőséget arra, hogy szavazatával jutalmazza azt – illetve egész pontosan azt a három – borászt -, akinek borai a legjobban ízlenek és a legtöbb kellemes percet szerezték.

A győztest 2012. január 7-én egy hatalmas buli keretében mutatják majd be a Szikra Cool Tour House-ban. A szavazásról bővebb információkat a zipp.hu bor-agora oldalon olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik