Élő Sport

Vereséggel kezdett a női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon

BO AMSTRUP / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP
BO AMSTRUP / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix via AFP

A női kézilabda Európa-bajnokság első fordulójában a magyar válogatott 24-22-re kikapott Horvátország ellen a C csoportban.

Tomori Zsuzsanna vezérletével gólerősen kezdett a magyar csapat, de egyetlen alkalommal tudott csak két góllal vezetni. A horvátok nagyon masszív falat húztak a kapujuk elé, Micijevic pedig egészen ragyogó játékkal rukkolt elő. Tomori pihenőt kapott, amely után gyengévé váltak a támadásaink, nem jöttek a gólok és kisvártatva már a magyarok rohantak az eredmény után. A félidő hajrájában viszont kijött a lépés, 12-12-vel vonultak pihenőre a csapatok.

Térfélcsere után nagy rohanás kezdődött, de ami igazán nagy különbséget jelentett, hogy bár Szikora Melinda nem védett rosszul, Pijevic a horvát kapuban kiismerte a táamdásainkat és sorban hozta a bravúrokat.

A meccs végére az ellenfél kapusa 28 lövésből tizet megfogott, ebből hetet a második félidőben.

Hiányzott a magyar támadásokból a lendület és a kreativitás, Klujber Katrin hetesei és kemény betörései tudtak zavart okozni. A meccs hajrájában a 47. és az 57. perc között nem talált be a magyar válogaott, a horvát viszont négyszer is. Kapkodni kezdtek a mieink, ez azonban hibákhoz vezetett és az utolsó percekre elszállt a remény.

A leggyengébbnek tarott horvát csapat, amelyből kilenc játékos is hiányzott sérülés és koronavírusos fertőzés miatt, meglepetésre megverte a magyar csapatot.

Női kézilabda Európa-bajnokság, C-csoport, 1. forduló

Magyarország – Horvátország 22-24 (12-12)

Fájó vereséggel nyitottunk az Eb-n

Az első félidőben addig működött a támadójáték, amíg Tomori Zsuzsanna a pályán volt. Ennek ellenére sikerült visszajönni a hajrában és 12-12-vel fordultak a csapatok. Térfélcsere után viszont több rossz döntést hoztunk, az ellenfél kapusa elkapta a fonalat, a védekezésünk pedig szétesett. Egy tízperces gólcsend lehetetlenné tette, hogy a hajrában visszajöjjön a magyar válogatott, így 24-22-re kikapott a magyar csapat.

22-24

Blazevic dobott újabb gólt, majd Tomori tört be, de fellökték a levegőben, amiből heteshez jutottunk. Klujber nem hibázott, sőt egy lerohanásból Schatzl szépíteni tudott. Újabb gólt már nem engedtünk, de nagy csalódás maradt a vége, mert kikaptunk két góllal.

20-23

Időt kértek a horvátok, mert esélyük volt négy góllal meglépni, Micijevic viszont hiába csapott be mindenkit, ellépte magát. Kovacsics elképesztő lövését viszont kivédte Pijevic, így nem tudtunk közelebb lépni, Jezic viszont betört és megdobta azt a ngyon fájó gólt, amivel néggyel elment a horvát csapat. Legalább Klujber végre lőtt egy gólt, de két perc maradt három gólt ledolgozni.

19-22

Hiába a megbeszélés, Háfra eladta a labdát, Micijevic lövését viszont szépen védte Szikora. Gyorsan nem sikerült lőnie Háfrának, mert fennakadt a horvát falon, majd Kovacsics az oldalvonalon kívülre passzolt Tomori helyett. Kőkemény az ellenfél védelme és a magyar támadásokból hiányzik a lendület és a kreativitás. Blazevic viszont talpról meglövi a 22. horvát gólt, amivel háromra elhúznak, Faluvégi lövése pedig elakadt Pijevic lábában. Eldőlt?

19-21

Debelic törte meg a gólcsendet, ráadásul Háfra ellen belemenést fújtak a montenegrói játékvezetők. Szikora védett egyet, de azonnal elszórta a labdát a magyar csapat. Debelic megint kapott egy jó beadást, amit ezúttal nem rontott el, kettővel mennek a horvátok, amikor időt kértek a magyar kapitányok.

19-19

Micijevic szerencsére elpasszolta magát, majd Klujber a jobb szélen talált utat az ellenfél védőin keresztül, egészen lehetetlen szögből varrta föl a rövid fölsőbe a labdát. Azonal érkezett a horvát egyenlítés is Kalaustól. Klujber rizikós pattintott labdája a horvátoké lett, de Tomori jó védekezésének hála visszakaptuk a labdát, csakhogy Kovacsics lövése a jobb kapufán csattant. Nagyon kiélezett ez a meccs.

18-18

Debelic közeli lövését védte szenzációsan Szikora jobb lábbal, szinte a füle mellett, de maradt a labda az ellenfélnél és Kovacsics belül védekezett. Krsnik hetesét Szikora kivédte, így maradt az egygólos hátrány. Ezután Schatzl Nadine meglőtte első gólját a meccsen, középen talált szépen rést, ezzel egyenlített a magyar válogatott, de azonnal kiállították Kovacsicsot, miután földre vitte Micijevicet.

17-18

Időt kértek a horvátok, de kicsit elkapkodták a támadást, így Szikora védett, ám a kapus indítása az ellenfélnél landolt. Szekeres viszont parádésan sáncolt. Sajnos a lerohanás alatt Klujber belement egy védőbe, így ellenfelünk támadhatott újra és Debelic nem szúrta el Micijevic kiváló bejátszását. Nem találtak a magyarok lövő helyzetet, ráadásul Klujber passza az ellenfélhez jutott, amiből Blazevic adott parádés passzt, amit Mamic finom mozdulattal ejtett a magyar kapuba.

17-16

Szöllősi-Zácsik lopott el egy labdát és lerohanásból kapura is tört, de Pijevic olvasta a szándékot és a bal alsóból kirúgta a labdát. Elhalt a horvátok akciója, túloldalon Márton próbálkozott szélről, de a kapus ezt is megfogta, de szerencsére hozzánk pattant a labda. Tóvizit három horvát vitte földre, Klujber pedig bevágta a hetesét, majd Szikora első védése is megjött a meccsen, amiből megindultunk, Szöllősi-Zácsik remek lövésével pedig sikerült fordítani.

15-16

Kovacsicsot kiállították, ráadásul Posavec megint nagyon becsapta a magyar védőket, így tapadnak a horvátok és újra döntetlen volt az állás. Lakatos lövése a kapufáról kifelé pattant, Jezic pedig a lerohanás végén Szikora feje fölött belőtte a tizenhatodik gólt. Szöllősi-Zácsik adott szép labdát Mártonnak, de számított Pijevic a pattintásra és védeni tudott. Kiegészült a magyar csapat, Szikora pedig szépen megfogta ugyan Micijevic takarásból ellőtt labdáját, de Lukács szélről leadott lövését könnyen védte a kapus. Maradt aa 15-16.

15-14

Micijevic eladta a labdát, a második félidő elején, a magyarok viszont türelmesen járatták a labdát. Meg is lett az eredménye, Klujber kapott jó labdát, amiből megdobta első akcióból született gólját. Posavec nagyon becsapta a védőinket, amiből egyenlített, de Tóvizi egy jó keresztezés után megkapta a labdát és vezetést szerzett, de Blazevic rögtön egyenlített. A mieink jóval lendületesebben támadnak a második félidőben, villámgyorsan helyzetbe került Márton, így aztán vezetünk.

Nagyon kiegyenlített a meccs

19-19 lövés, 3-3 védés a kapusoktól, négy-négy kiállítás a csapatoknál. Ezek alapján nem csoda, hogy az állás is egyenlő.

12-12

Egy másodperc hiányzott! Tomori eladta a labdát szinte rögtön, de Kovacsics brilliáns közbenyúlással szerezte vissza azt a lerohanó horvátoktól. Túloldalon Szöllősi-Zácsik Tóvizinek adott, aki dudaszó közben talált a kapuba, így félidőben 12-12 maradt az állás.

12-12

Japundzára szépen kijátszották a támadást a horvátok, de szerencsénkre a szélső a lécre lőtte labdáját. Szöllősi-Zácsik szépített, majd miután lépéshibát ítéltek a bírók, hetest harcoltak ki a magyarok, ezt pedig ma Klujber nem rontja el, így egyenlítettek a mieink! Még egy labdaszerzés is összejött, Krsnik labdáját csípte el a levegőben Tóvizi, így maradt 15 másodperc egy utolsó támadásra! Időt kértek a magyar kapitányok.

10-12

Vidak átlövésből lőtt a kapunkba, de túloldalon Tóvizit eltüntette Micijevic, a megítélt hetest pedig Klujber ismét értékesítette. Posavec betörését csak szabálytalanul tudta megakadályozni Lakatos, a megítélt büntetőt nem tudta kivédeni Szikora. Emberhátrányban támadtunk, Klujber lövését viszont kivédte Pijevic.

9-10

Kalaus nagyon látványosan borította föl a felugró Lakatost, két perc lett a jutalma érte, de Szöllősi-Zácsik faultolt, így aztán nem tudtunk zárkózni. Végre egy kis szerencsénk is volt, a horvát sáncról visszapattant a labda, Márton Gréta pedig a bal szélről tudott szépíteni. Vidak viszont rögtön felelt, sőt ezután kiegészült ellenfelünk, ám Szöllősi-Zácsikot a levegőben megtámasztották, Klujber pedig nem hibázta el a hetesét. Végre éledezik a támadójáték!

7-9

Kalaus is jól tört be, amiből nem elég, hogy gólt dobott, de Háfrát ki is állították miatta, mert lerántotta dobás közben a horvátot. Lakatos próbálkozása sem sikerült, így az elmúlt tíz percben egyetlen gólt dobtunk csak, ez nagyon kevés!

7-8

Mindkét oldalon akadtak hibák, így lövésig nem jutottak el a felek, végül Kovacsics megtörte a jeget, amivel újra előnybe kerültünk, de Micijevic remek testcsel után a jobb fölső sarokba lőtte az egyenlítést érő találatot. Egy újabb eladott labda után ismét Micijevic lőtt gólt, ez volt a negyedik találata, de nagyobb gond, hogy ismét vezetnek a horvátok.

6-6

Misijevic ütemtelenül elengedett lökete sajnos utat talált a kapunkba, de a túloldalon Lukács Viktória sem hibázott a jobb szélen. Ezután Jezic egy kiállítást is összehozott ellenünk, ráadásul ki is állították a Tóvizit. Krsnik belőtte a hetest, hiába ért bele Bíró, majd egy eladott labda után Schatzl is két percet kapott, de Bíró kivédte az újabb büntetőt! Maradt 6-5, de a kettős emberhátrány kihasználva Japundza a jobb szélről beejtette az egyenlítő gólt.

5-3

Jezic kiváló bejátszásból szépített, majd Kovacsics bombája kerülte el a horvátok kapuját, de Micijevic lövését megfogta Bíró Blanka. Nehezen jött össze a következő gól a kőkemény védekezések miatt, végül Tomori egy nagy átíveléssel megtalálta Háfrát, aki kapufás gólt dobott.

4-2

A horvátok okosan pörgették az órát a támadás során, de végre nem találtak be a kapunkba, ráadásul az ellentámadás során Tomorit eltüntették a védők, így hetesből Klujber szerezhetett vezetést. Jó védekezésünknek hála nem csak megmaradt az előnyünk, hanem Tomori szélre kiadott labdájából Lukács Viktória is betalált.

2-2

Tomori válaszolt rögtön a horvátok góljára, de Micijevic révén ismét előnybe került az ellenfelünk. Micijevic lövésénél is tehetetlen volt Bíró Blanka, de Háfra kiharcolt egy emberelőnyt, majd Tomori a jobb szélről újra kiegyenlített.

0-1

Nem indult jól a meccs, egy rossz bejátszásunkból megindultak a horvátok, a lerohanásból Posavec talált a kapuba.

Olvasói sztorik