Gazdaság koronavírus

Ezernél kevesebb lélegeztetőgép került a kórházakba a május óta megvett 17 ezerből

MTI / Botár Gergely / kormany.hu
MTI / Botár Gergely / kormany.hu
A 300 milliárd forintért beszerzett eszközök túlnyomó többsége raktárban áll.

A május óta megvásárolt összesen 17 402 lélegeztetőgépből mindössze 917-et szállított ki eddig az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) magyarországi kórházakba, további negyvenet pedig idősotthonokba és szociális intézményekbe – derül ki a szervezet november 26-i összesítéséből, amelyet Hadházy Ákos független képviselő közérdekű adatigénylésére válaszolva állítottak össze, írja a hvg.hu.

Azaz a több mint 300 milliárd forintból megvett mennyiség alig tizenhetede jutott el egyáltalán a potenciális felhasználási helyére, a többi raktárakban áll. És túlnyomó részük feltehetően ott is marad, hiszen már a járvány első hulláma után kitört felvásárlási láz kezdetén tudni lehetett, hogy Magyarország túlvásárolta magát az eszközökből, jegyzi meg a lap, hozzátéve, hogy a gépek egy részét önzetlenül ajánlja fel mostanában szomszédos államoknak a kormány, közel felüket pedig a külképviseletek útján próbálja kiárusítani.

Az ÁEEK összesítése szerint a legtöbb lélegeztetőgépet, 103-at az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe szállították, 65-öt, illetve 61-et kapott a miskolci megyei kórház és a Dél-Pesti Centrumkórház, míg a 150 férőhellyel és 40 intenzív ággyal felszerelt kiskunhalasi járványkórház 38-at. A kórházak mellett a listában tizenöt idős- és két szociális otthon is szerepel, többségében két készülékkel.

A válaszból kiderül az is, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium által vásárolt 17 ezer lélegeztetőgépből eddig csak 7344-et vett át az állami ellátóközpont: a már kiszállított közel ezer darab feletti mennyiség nagy részét – 5318 berendezést – a TEVA Gyógyszertár Zrt. gödöllői raktárában, a maradékot készletgazdálkodási főigazgatósága raktáraiban, valamint a Waberer’s-Szemerey Logisztika Kft. soroksári raktárbázisán tárolja az ÁEEK.

A hétfő reggel közölt adatok szerint 666 koronavírus-fertőzött van lélegeztetőgépen Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik