Belföld

Kevesebb új étterem a feketelistán

Jövő hét első felében frissül az ÁNTSZ feketelistája, amelyre az ételmérgezést és ételfertőzést okozó étkezdék kerülnek fel. A tiszti főorvosi hivatal munkatársai két hete folyamatosan razziáznak, eddig 30 millió forint bírságot szabtak ki.

A FigyelőNet információi szerint a jövő hét elején frissül az az ÁNTSZ által összeállított feketelista, amelyen azoknak a közétkeztető és vendéglátó egységeknek, valamint élelmiszergyártóknak és forgalmazóknak az adatai szerepelnek, amelyek 2006. augusztus 1. után bizonyítottan ételfertőzések és ételmérgezések okozói voltak.

Kevesebb névvel bővül

Mint lapunk kérdésére Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) főosztályvezetője elmondta, az eddig összesen öt vendéglátóegységből álló felsorolás azért nem bővült 2006 szeptembere óta, mert hónapokig kérdéses volt, hogyan osszák fel az élelmiszerhatóságok között az egyes területek ellenőrzését. Így az ÁNTSZ nem akart addig adatokat feltüntetni a honlapján, amíg ki nem derül, továbbra is ők végezhetik-e az ellenőrzést. A vita eldőlt, a jogkör maradt az OTH-nál, így – mint Ócsai Lajos elmondta – még a héten összeül a bizottság, és a jövő héten frissítik az adatokat.

A főosztályvezető hangsúlyozta, várhatóan – a nagy hőség ellenére is – jóval kevesebb intézmény fog felkerülni a listára, mivel a feketelista tavaly augusztusi bevezetését nagy hírverés övezte, így az éttermek, étkezdék a tapasztalatok szerint azóta sokkal figyelmesebbek.

Két hete razziáznak

Mint Ócsai Lajos elmondta, az ÁNTSZ két hete kezdett razziába, amely augusztus végéig tart. Elsősorban az idényjellegű étkezdéket vizsgálják, nem csak a Balaton partján. „Ezek az egységek nem hosszú távra rendezkednek be, a működés objektív feltételei folyamatosan változhatnak, ráadásul a személyzet sem állandó. Ez sok veszélyt rejt, hiszen aki pár hét, egy hónap után összepakol és bezárja a boltot, talán nem annyira figyelmes, mint aki évtizedekig ebből akar megélni” – fogalmazott Ócsai.

Hozzátette: tipikus hiba, hogy ugyanazzal a kézzel adják át a pénzt, amellyel a sajtot szórják a lángosra, de az is gond, hogy a készételeket nem hűtik le időben, nem tárolják megfelelően, így a kórokozók könnyen elszaporodhatnak.

A fogyasztóvédők is ellenőriztek

A hétvégén a Balatonnál tartottak ellenőrzést az APEH revizorai, és összesen 23 millió forint bírságot szabtak ki. Egy hétvége alatt mintegy 950 helyet vizsgáltak meg.


Az Inforádió információi szerint napközben a vendéglátóhelyek 35 százaléka nem adott nyugtát, éjszaka azonban az ellenőrzött vacsorázóhelyek és a diszkók csaknem 80 százalékában felejtettek el számlát adni. Ráadásul az egységek negyedénél feketén foglalkoztatták az embereket. Az APEH munkatársai augusztus végéig razziáznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik