Belföld

Visszasírjuk az Orbán-kormányt?

A választópolgárok több mint kétharmada szerint a Gyurcsány-kormány alatt az ország nem az előnyére változott - olvasható a Magyar Gallup Intézet legfrissebb felmérésében. A megkérdezettek többsége az Orbán-kormány munkájával a legelégedettebb.

A felmérés szerint nincs ma Magyarországon olyan számottevő réteg, amelyik összességében kedvezően ítélné meg a kormány tevékenységét. A választók 65 százaléka szerint a kormány rossz válaszokat ad a gazdasági problémákra. Az ellenzéki szimpatizánsoknak 89 százaléka, míg a kormánypárt támogatóinak 20 százaléka osztja ezt a nézetet. A bizonytalanok, illetve politikai értelemben inaktív népesség körében közel kétharmadnyian (63 százalék) vélekednek negatívan a kormány gazdaságpolitikai teljesítményéről.

Gyurcsány példátlan mélyponton

A pártpreferenciák döntően befolyásolják a kormány reformintézkedéseinek a megítélését. Az ellenzéki pártok szavazói egyértelműen rossznak ítélik a változások irányát. A kormánypártiak 77 százaléka viszont helyesli azokat, míg 17 százalék még ebben a körben is negatív véleményt fogalmaz meg.

A rendszerváltás óta eltelt időszak kormányai közül az új Gyurcsány-kabinet eddigi munkájával a legkevésbé elégedettek a választópolgárok: százfokú skálán mindössze 31 pontot ért el. A júniusban több mint ezer felnőtt állampolgár megkérdezésével készült vizsgálat szerint Gyurcsány Ferenc népszerűségi mutatói az elmúlt kilenc hónap során az 1999 februárja óta vezetett trendhez viszonyítva példátlanul rosszak.

Az inaktívak Hornt választják

Összességében az elmúlt időszak kormányai közül Orbán Viktor egykori kormányát ítélik legjobbnak a megkérdezettek. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a Fidesz szavazótábora közel tíz ponttal magasabbra értékeli az egykori Orbán-kormányt (76), mint a kormánypártiak az ő kedvenc miniszterelnökük, Horn Gyula által vezetett kabinetet (67) – áll a felmérésben.

A választókorú magyarok el nem kötelezett, vagy politikailag inaktív szegmensében egyébként a Horn-kormány megítélése a legkedvezőbb, azt az egykori Antall-kormány követi, és harmadik az Orbán-kabinet. Ugyanez a szegmens – amely tehát egy volt szocialista kormánnyal szimpatizál a leginkább – a Gyurcsány Ferenc vezette kormányokat rosszabbra értékeli, mint az eddigi kormányok bármelyikét, ezen belül is a második Gyurcsány-kabinettel a legelégedetlenebbek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik