Belföld

Fidesz: Gergényi mondjon le

Répássy Róbert szerint a kordon várható eltávolítása nem teszi semmissé azt a felelősséget, amit azok viselnek, akik ennek felállításáról döntöttek, ezért az intézkedést hozó budapesti rendőrfőkapitánynak távoznia kell posztjáról.

A fideszes képviselő hozzátette: a kordon lebontása utólag is igazolja a korábban megfogalmazott kritikákat, nem volt hiábavaló az a polgári engedetlenség, amit a Fidesz képviselői indítottak el. Répássy Róbert kiemelte: a kordon lebontása nem teszi meg nem történtté az azt megelőző öt hónapot, továbbra is alkotmányellenesnek és jogsértőnek tartják a kordon létét.

A fideszes képviselő csatlakozott Simicskó István (KDNP) pénteki felvetéséhez, amely arra kereste a választ, hogy milyen nemzetbiztonsági kockázat az, amely egyik napról a másikra megszűnik. “Tudok egy magyarázatot, nem létező nemzetbiztonsági kockázat” – mondta, majd hozzátette: nem volt megalapozott a kordon felállítását indokló félelemkeltés és hisztéria.

Két győzelem

Répássy Róbert kijelentette: két nap alatt kétszer arattak győzelmet a szabadság magyarországi hívei. Egyrészt akkor, amikor bebizonyították, hogy nem kell félni az ünneptől, másrészt, amikor visszakapták a tőlük jogellenesen elvett Kossuth teret. A szabadságjogokért való állhatatos és következetes kiállás nem hiábavaló – tette hozzá.

Újságírói kérdésre válaszolva Répássy Róbert jelezte, a kordonbontás miatt egyelőre arról kaptak értesítést a bíróságtól, hogy lépéseket tesznek a mentelmi joguk felfüggesztése ügyében. Hozzátette ugyanakkor, hogy hatásköri vita van a bíróság és az ügyészség között, hogy kinek kellene a kordont bontó képviselőkhöz fordulni a mentelmi jog ügyében.


MSZP: Répássy önelégült


Az MSZP-s Vadai Ágnes úgy reagált Répássy Róbert szavaira: világossá kell tenni, hogy az ország nem százezer vagy több Fidesz-szimpatizánsból áll, aki megjelenik a nagygyűlésen. Sokkal többen voltak az országban, akik a maguk módján békésen ünnepeltek.


“Azt gondolom, Répássy képviselő úrnak az önelégült nyilatkozatai helyett inkább köszönetet kellene mondania a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársainak, akik alapos munkát végeztek és nagyon sok szélsőjobboldali személyt sikerült kiszűrniük” – mondta. Hozzátette: a fideszes képviselőnek köszönetet kellene mondania a rendőrségnek is, amiért az “nagyon szakszerű munkával, tanulva a hibáiból, megfelelő módon” biztosította a fővárosi rendezvényeket és “fékezte meg a randalírozó csőcseléket”.


Az a tény, hogy várható a kordon lebontása a Kossuth tér körül, nem teszi semmissé a fideszes képviselők kordonbontó jogellenes magatartását, ezért a magatartásukért felelni kell a bíróság előtt. Törvénysértés történt és nekik, mint képviselőknek különösképpen kell arra figyelniük, hogy a törvényeket és a jogot betartsák – jelentette ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik