Belföld

Komáromi: készek vagyunk rendet tenni

Egy műveleti irányító központból koordinálja a rendőrség a március 15-i eseményeket, a BRFK és az ORFK közös Teve utcai központját kedden mutatták be a sajtó részére. A központban mintegy 30-an dolgoznak majd szerdától.

Komáromi Endre, az ORFK közrendvédelmi és közlekedésrendészeti főosztályának vezetője a központ bemutatásakor elmondta: az elmúlt időszak eseményeit vizsgáló bizottsági jelentések elvárásként fogalmazták meg, hogy másféle rendszerben kellene dolgozniuk a rendőröknek. Emlékeztetett: Bene László országos rendőrfőkapitány korábban feladatként határozta meg, hogy újfajta irányítási, vezetési elveket kell kidolgozni.

Komáromi azt mondta, az új rendszer több elemből áll, ennek részei az informatikai hálózati rendszer kiépítése, a rádióforgalmazás, illetve a köztereken történtek rögzítése. A hangrögzítéssel kapcsolatban elmondta: minden egyes rádióbeszélgetést rögzítenek, így a vezetői utasításokat is.

Szólt arról is, hogy a budapesti rendezvények helyszínének a közelében működő mintegy száz térfigyelő kamerát a központban folyamatosan figyelik, de a képet csak akkor rögzítik az illetékes kerületi kapitányságokon, ha rendbontást észlelnek. Mint mondta, a dokumentálásra azért van szükség, hogy a későbbiekben bizonyító erejűek lehessenek ezek a felvételek.

Közölte: a rendbiztosoknál, akik a szervezők mellé rendelt rendőrök, olyan EDR-készülék lesz, amely mobilhívásra is alkalmas. A szervezőkkel folytatott beszélgetéseket is rögzítik, de erre előtte figyelmeztetik őket. Ezek a készülékek arra is alkalmasak, hogy a központban jelezzék az egységek tartózkodási helyét, így arról nem kell külön hírt adniuk az egységeknek.



Komáromi: készek vagyunk rendet tenni 1

A mûveleti irányító központ a rendõrség székházában (fotó: MTI)


Az új központtal kapcsolatban elmondta: a korábbinál több – összesen 40 ezer – csatornán tudnak az információk befutni a központba, így percre pontos információik lesznek egy esetleges rendbontásról.

Forray István rendőr őrnagy, az ORFK informatikai szolgálatának munkatársa ismertette egy táblázaton, hogy az adatokat nem csak a fővárosban, de megyénként lebontva is látják a központ munkatársai. Szólt arról is, hogy az eddig bejelentett helyszíneket már rögzítették a számítógépes rendszerben.

Komáromi Endre a sajtótájékoztatót követően az MTI-nek elmondta: mintegy félszáz speciális számítógépet használnak. Ilyen, bőröndökre hasonlító laptopokat használt az amerikai hadsereg is az iraki háborúban. Ezek ütés-, törés- és vízállóak. “Ha a közrend megbomlik, készen vagyunk, hogy helyreállítsuk” – fogalmazott Komáromi.

Közölte: a hétfői 1205 rendezvény mellé újabbakat is jelentettek be, ezek elbírálása még folyamatban van. Megerősítette: a Lelkiismeret88 csoport az ország 16 helyszínére, határállomásokra vezető utakra jelentett be rendezvényeket március 15-re. Ezzel kapcsolatban a főosztályvezető azt mondta, a kérelmeket a megyei rendőrkapitányságok bírálják el várhatóan a szerdai nap folyamán.

A megyei kapitányságok vizsgálják azt is, hogy a határállomásokat más úton el tudják-e érni az autósok. Szólt arról is, hogy az országos és a budapesti rendőrfőkapitány március 15-én a rendőrség Teve utcai épületében tartózkodik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik