Gazdaság

Bár a kijárási tilalom korlátozás, mégis egyforma esélyt kap karácsony előtt minden kereskedő

Az Orbán Viktor miniszterelnök által hétfőn délelőtt bejelentett, szerdától 30 napig érvényes kijárási tilalom miatt az üzleteknek és szolgáltatóknak este hétkor be kell majd zárniuk.

Újabb szigorításokat jelentett be Orbán
Este 8-tól kijárási tilalom lesz, zárnak a középiskolák, nincs több focimeccs sem nézők előtt.

A részletszabályok még nem jöttek ki, de kétségtelenül korlátozásról lesz szó. Viszont mint a Magyar Nemzetnek nyilatkozta az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Vámos György, egy nagy különbség már van a tavaszi kijárási korlátozásokhoz képest. Akkor nem szabályozták, hogy a boltoknak be kell zárni, viszont az alapvető termékek üzletein kívül más kereskedelmi egységekbe nem mehetett be a lakosság. Ennek következményeként egyes iparcikküzletek, például a ruhaboltok, könyvesboltok heteken keresztül semmilyen bevételhez nem jutottak.

Az, hogy szerdától minden üzletnek este hétkor be kell zárnia, egyben azt is jelenti, hogy addig minden bolt nyitva lehet, és az emberek bemehetnek vásárolni. Vagyis kedvezőbb, hogy most megmaradt minden áruterületen a boltok mozgástere. Így bár rövidebb lesz a nyitvatartás, de van esély a forgalomra. Ez nagy kapaszkodót jelent főleg az iparcikk-kereskedőknek az év végére. 

A főtitkár szerint nem lehet tudni, hogyan reagálnak majd a vásárlók a változásokra, több tényező játszik szerepet. Az ünnepek előtt egyébként is erősebb beszerzések mellett az is külön helyzetet teremt, hogy a családoknak a digitális oktatással otthon maradó diákok napi étkezését is meg kell oldania – ez az élelmiszer-fogyasztásra lehet befolyással.

Nem volt még arra gyakorlat hazánkban, hogy az alaptermékek üzletei is bezárnak kora este, meglátjuk, miként alakulnak a bevásárlási szokások.

Kiemelt kép: Kummer János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik