Belföld

Lebontják a kordont

A rendőrség szembenézett saját hibáival és kijavította azokat – értékelte a csütörtöki eseményeket rendőri szempontból Bene László. Az országos rendőrfőkapitány elmondta, a kormány és az ellenzék is elégedett volt az esti rendőrségi fellépéssel, melynek során 56 embert állítottak elő, de csak kettőt vettek őrizetbe. A főkapitány bejelentette: hétfőn lebontják a Kossuth téri kordont.

A rendőrség szándéka az, hogy hétfőn lebontja a Kossuth téri kordont – jelentette be Bene László országos rendőrfőkapitány pénteki budapesti sajtótájékoztatóján. “Ezekben a napokban, tehát hétfőig kockázatelemzést végzünk és szándékaink szerint a hétfői napon a Kossuth téri kordont lebontjuk” – közölte a rendőrség első embere.

A meghatározó figurákra koncentráltak

A rendőrség összesen 56 embert állított elő a március 15-i rendezvényekről – közölte Bene László országos rendőrfőkapitány pénteken. Közülük 12-t gyanúsítanak bűncselekmény – hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság, lőfegyverrel visszaélés, rongálás – elkövetésével, egyiküket már az MTV-székháznál történtek óta körözték.


Negyvenkét emberrel szemben indult szabálysértési eljárás, harmincnégy esetben a nemrég életbe lépett, a rendőri felszólításnak ellenszegülés tényállása miatt. A főkapitány megjegyezte: ezen az alapon mindenkit elő lehetett volna állítani, de arra kaptak utasítást a rendőrök, hogy elsősorban azokkal szemben alkalmazzák, akik szemmel láthatóan “a rendzavarás meghatározó figurái”. Az előállítottak közül két embert vettek őrizetbe, a rendőrség ugyanis felülvizsgálta korábbi gyakorlatát – közölte a főkapitány.

Bene László elmondta: a BRFK-nak öt szolgálati járműve sérült meg, és a rendőrök vesztettek felszerelést is. A rendőri állományból heten sérültek meg: hatan könnyebben, őket a helyszínen ellátták a szanitécek. Egy rendőrt súlyos sérülése miatt kórházba kellett szállítani, de ellátása után ő is visszatért a rendőri kötelékbe.

Egy civil is megsérült, őt – állítása szerint – egy rendőr tonfával fejbevágta. Az eset kivizsgálását megkezdték, a rendőrt beazonosították, mivel egy civil felírta az azonosítószámát. Bene László közlése szerint egyelőre nem tud részletekről beszámolni, mert “bonyolultabb a kérdés, mint amilyennek látszott”.

Lebontják a kordont 1


Lebontják a kordont 2

Lefoglalt eszközök, valamint a könnyfakasztógránát kilövésére alkalmazott gépkarabély és kilövõkészülék (Fotó: MTI); GALÉRIÁNKHOZ KATTINTSON A KÉPRE!

Lebontják a kordont 3


Mindenki megdicsérte a rendőrséget

A rendőrség bebizonyította: képes arra, hogy feszült helyzetben európai rendőrséghez méltó módon végezze a rendezvénybiztosításokat és teremtsen rendet az utcákon, ha ez szükséges – értékelte a csütörtök esti eseményeket az országos főkapitány.


Bene László elmondta: az elmúlt hónapokban óriási munkát végeztek, mind az állomány felkészítése, mint a technikai fejlesztés, mind a módszertani átalakítások területén, ami összességében lehetővé tette, hogy rendkívüli helyzetben ne kelljen kapkodni, mindenki előre ismerje a feladatát. A magyar rendőrség bebizonyította, hogy képes szembenézni saját hibáival, képes ezeket kijavítani – mondta.

A főkapitány azt mondta, hogy több gratulációt is kapott, többek között Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől, valamint Balog Zoltántól, az Országgyűlés emberi jogi és kisebbségi bizottságának fideszes elnökétől, aki szintén elismerően nyilatkozott a rendőrség csütörtöki tevékenységéről. Mint mondta, a képviselő arról is tájékoztatta őt, hogy ez nemcsak személyes véleménye, hanem pártjáé, a Fideszé is.

Bene László – mint mondta – elégedett és büszke a munkatársaira, akik “szervezetten és szépen látták el a feladatukat”. Kiemelte a Budapesti Rendőr-főkapitányság, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat valamint a csütörtökön a fővárosba rendelt megyei csapatszolgálati századok állományának tevékenységét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik