Otthon

Már tesztelik a horkolás elleni gyógyszert

Mi lenne, ha azt mondanánk, soha többé nem kell hallgatnod a párod horkolását, mindezt anélkül, hogy kiküldenéd őt a hálószobából?

A felvetés hamarosan valósággá válhat, ugyanis egy horkolás elleni pirulát klinikai tesztnek vetnek alá az Amerikai Egyesült Államokban, írja a New York Post.

2018-ban egy bostoni kórház végzett el tanulmányt egy lefekvés előtt beveendő tablettáról, ami két gyógyszer összetevőjének kombinációja. Az egyik az ADHD kezelésére szolgáló atomoxetin, a másik pedig az oxibutinin, amit vizeletinkontinencia kezelésére használnak.

Az eredmény jelentős volt, ugyanis 74 százalékkal csökkentette a horkolási gyakoriságot az önkénteseknél, ráadásul a betegek véroxigénszintje is látványosan emelkedett.

A terápiát most vetik klinikai vizsgálatok alá a massachusettsi Apnimed gyógyszergyártó cég szponzorálásával.

A horkolás akkor fordul elő alvás közben, amikor az arcizmok ellazulnak és keskeny nyílás keletkezik a levegő áthaladásához. A zörgő hang a száj lágy szöveteinél képződik, amikor a levegő bejut.

A horkolás tulajdonképpen mindenkit érint, de valakinél krónikus és már az egészségre károsan csökkenti az oxigénszintet. Ez hosszú távon úgynevezett obstruktív alvási apnoe szindrómát eredményez, és főként a 40 évnél idősebbek valamint a rendszeres alkoholfogyasztók körében alakul ki.

A szindróma nem játék, ugyanis növelheti a magas vérnyomás, a szívinfarktus, a stroke és a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát.

A tablettát mindenesetre klinikailag is tesztelni kell, mert nem elképzelhetetlen, hogy súlyos mentális és fizikai mellékhatásai lehetnek. Reméljük, nem így lesz.

Ez a szobanövények öt legfontosabb egészségre gyakorolt hatása
A növényeink jóval többek egyszerű dekorációnál.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik