Belföld

Becsomagolják az egri Dobó-szobrot

Műalkotások ideiglenes eltüntetésével tiltakoznak az alapítványi formában működő művészeti iskolák állami támogatásának csökkentése ellen az egri Jelképző Alapfokú Művészetoktatási Iskola működtetői – tájékoztatta kedden az MTI-t az intézmény vezetője.

A demonstráció lényege, hogy négy nap alatt öt köztéri képzőművészeti alkotást, közöttük a város főterét uraló Dobó-szobrot burkolják be egy időre takarófóliával. Az a céljuk, hogy hiányérzetet keltsenek a járókelőkben a művészeti alkotások iránt – közölte Fekete Mária.

Mint elmondta: azt kívánják ily módon érzékeltetni, hogy milyen volna, ha egyáltalán nem volnának művészeti, képzőművészeti alkotások a környezetünkben. A „Főnix” fantázianevű akcióval demonstrálják, hogy milyen fontos a gyermekek művészeti oktatása. Nemcsak a jövendő művészgenerációk képzése, hanem a kultúrára, művészetre fogékony nemzedékek kinevelése szempontjából is.

Márpedig az alapfokú, alapítványi formában működő művészeti iskolák finanszírozásának alacsony szintje az intézmények megszűnésével fenyeget – mondta a mintegy 200 gyermeket oktató intézmény igazgatója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik