Belföld

Orbán: “Zuschlag-modell” a kormányzatban

"Zuschlag-modell" érvényesül nemcsak az ifjúsági pénzek, hanem az uniós pénzek elosztásánál és a társadalombiztosítás átalakításában is - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján. A pártelnök fogalmazása szerint az állami pénzeket "maffiamódszerekkel" osztják szét.

EU-s pénzek, ifjúsági pénzek, egészségügy átalakítása: mind ugyanaz a modell, nevezzük most egyelőre még “Zuschlag-modellnek” ezt a rendszert, aztán később meglátjuk, hátha méltóbb névadót is találunk – fogalmazott Orbán Viktor. A pártelnök azt mondta: “Az új baloldal elfoglalta a szocialista pártot, és lényegében az állami pénzeket maffiamódszerekkel osztják szét”.


Szükséges a megtisztulás


Szerinte az új baloldal – amelynek olyan emblematikus figurái vannak, mint a miniszterelnök, az uniós pénzekért felelős miniszter, illetve a “Zuschlag Jánosok” és a beidézett államtitkárok – gátlástalanul épít ki olyan rendszereket, ahol a jog keretein belül, vagy azon kívül “megpróbálják az ország rendelkezésére álló forrásokat saját üzleti körük holdudvarába terelgetni”. Szerinte a baloldalnak át kell mennie egy történelmi megtisztuláson hogy ezeket a “maffiamódszereket” maga mögött hagyhassa.

Úgy vélte: “fejétől bűzlik a hal”, vagyis felülről lefelé kiépített korrupciós módszerekről, és nem egyedi, hanem országosan kiépített rendszerről van szó.


“Zuschlag-modell” mindenhol


Az egészségbiztosításról szóló koalíciós megállapodásról azt mondta: itt is a “Zushlag-modell” van kiépülőben, mert a koalíciós pártok által kötött paktum nem tartalmaz szakmai elemet, csupán egyetlen törekvés hatja át, hogy hogyan lehet hozzáférni a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaihoz, hogyan lehet azt “nyílt vagy burkolt formában magánosítani, és jól körülhatárolható üzleti csoportok érdekeltségébe juttatni”.


Orbán Viktor azt üzente a tb átalakításában érdekelt befektetőknek és üzleti köröknek, hogy ha a Fidesz bármikor felhatalmazást kap a kormányzásra, akkor felszámolja a több-biztosítós rendszert, mert senki nem adott felhatalmazást arra, hogy választásokon 5 százalékos támogatást kapott SZDSZ programját az ország programjává tegyék a szocialisták.


Feltárni a lobbikat


Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója írásbeli kérdést nyújtott be az Országgyűlésen keresztül a kormány minden tagjához. Mint közleményében írta, a kabinet tagjaitól arra kíván választ kapni, a kormány megalakulását követően melyik országgyűlési képviselő, mikor és milyen ügyekben lobbizott a főhatóságnál.


Az MSZP cáfol


Varju László, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese újságíróknak azt mondta: Orbán Viktor ismét olyan kijelentést tett, amelynek semmilyen valóságalapja nincs. A kormánypárti politikus visszautasította a pártelnök nyilatkozatát, és megismételte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábbi szavait, miszerint a Fidesz elnöke mindenkit – különösen a civil szervezeteket – megsért Magyarországon azzal, ha az uniós források felhasználásának módját és menetét megkérdőjelezi.


Arra a felvetésre, mit jelent az, hogy visszaosztják a pályázaton elnyert pénzeket a minisztériumnak, a szocialista politikus közölte: nincs ilyen. Egy másik kérdésre megjegyezte: ezt az ügyet és a Zuschlag-ügyet is rendkívül kártékonynak tartja az MSZP-re nézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik